A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
„A politikai elnyomásnak véget kell vetni”
MÁÉRT - 2021. január 22., péntek 20:32

Az Omnium Cultural az egyik legnagyobb, legbefolyásosabb katalán társadalmi szervezet, amely Katalónia és a katalán nép önrendelkezéséért, nyelvi és nemzeti identitásának megőrzéséért, valamint a legégetőbb kisebbségi problémák megjelenítéséért száll síkra. 1961-ben alakult Barcelonában, ahol ma is székel. A szervezet a napokban egy manifesztumot fogalmazott meg és indított útjára, amelyhez aláírásokat gyűjt szerte a világból.
A Párbeszéd Katalóniáért (Dialogue for Catalonia) című kiáltványban az áll, hogy a katalán nép – amelynek több mint hétmillió tagja spanyol alattvaló – többször is kifejezte azon szándékát, hogy demokratikusan gyakorolja jogát a politikai jövőjét eldöntendő. Amint azt a québeci és skóciai precedensek mutatják, az ilyen jellegű politikai konfliktusok – amelyeket az autonómiatörekvések generálnak – megoldásának legjobb módja a demokrácia által kínált legalapvetőbb eszköz: a szavazás. Az igazságszolgáltatási rendszernek a politikai válság megoldására való felhasználása azonban csak növekvő elnyomást gerjesztett (így a spanyol királyságban is), megoldást nem hozott. 2019. október 14-én a madridi Legfelsőbb Bíróság két civil társadalmi aktivistát és hét politikai tisztségviselőt 9 és 13 év közötti, összesen 100 év börtönbüntetésre ítélt, ami csak tovább növeli a konfliktust. Az ENSZ-nek az önkényes fogva tartásokkal foglalkozó munkacsoportja (Working Group on Arbitrary Detention) felszólította a spanyol kormányt a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátására, az összes vád elejtésére – a békés gyülekezéshez való jog és a véleménynyilvánítás szabadságának védelmében. A világ vezető emberjogi szervezetei kritizálták a madridi hatalmi döntéseket és az emberi jogoknak a központi karhatalom általi számos megsértését Katalóniában. „Itt az ideje a felelősségteljes párbeszédnek, mindenik oldal részévételével. Ezért alulírott felszólítja a spanyol kormányt és a katalán partnereket, hogy kezdjenek feltétel nélküli párbeszédet annak érdekében, hogy olyan politikai megoldást találjanak, amely lehetővé teszi Katalónia állampolgárai számára a politikai jövőjük eldöntését. A párbeszéd sikeréhez a politikai elnyomásnak véget kell vetni, és amnesztiában kell részesíteni az eljárás alá vont személyeket” – áll a felhívásban, amelyhez első körben 17 világ- és európai hírű közéleti személyiség adta a nevét: Nobel-békedíjasok, volt állami vezetők, jeles alkotóművészek, tekintélyes professzorok, befolyásos polgárjogi aktivisták.
Joan Vallvé, a megbecsült katalán közösségi vezető, volt európai parlamenti képviselő személyes kérésére a felhíváshoz csatlakozott egykori képviselőtársa, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A manifesztumot eddig több mint 12 ezren írták alá, és bárki megteheti a dialogueforcatalonia.com honlapon.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA