A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új igazgató a kórógyi általános iskola élén
MÁÉRT - 2021. január 29., péntek 12:57

A kórógyi iskola élére új igazgató kerül, erről az iskolaszék december 28-án döntött. A horvát oktatási minisztérium jóváhagyása után február 9-től Sesvećan Emma vezeti Vukovár-Szerém megye egyetlen magyar nyelvű tanintézményét.
 
A Kórógyi Általános Iskola az egyetlen magyar tannyelvű oktatási intézmény Vukovár-Szerém megyében, ezért nemzetpolitikai szempontból is kiemelten fontos. A tanintézményt 20 évig vezető Kell Rózsika egy évvel ezelőtt ment nyugdíjba, helyére pedig akkor új vezető került Pálinkás Diana személyében, aki ügyvivő igazgatókét dolgozott. Miután a megbízatása hamarosan lejár, új pályázatot írtak ki. Az iskolaszék december 28-án döntött arról, hogy Sesvećan Emmát alkalmasnak találja az igazgatói posztra. Megbízatása február 9-én kezdődik.
Sesvećan Emma a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett matematika tanári-informatika - könyvtár szakon. Tizenegy éve dolgozik az oktatásban tanárként, osztályfőnökként, és folyamatosan figyelemmel kísérte az oktatási rendszer működését, érez magában annyi kitartást és motiváltságot, hogy új feladatkörben is kipróbálja magát, ezért jelentkezett a kórógyi iskola vezetésére kiírt pályázatra.
- Mindenekelőtt köszönöm a bizalmat, megtiszteltetés számomra, hogy engem választottak erre a feladatra. Igyekszem az oktatásban eltöltött tapasztalataimat és az elsajátított jó példákat a kórógyi iskola tanárai, a diákok és a szülők javára fordítani, a gyakorlatba átültetni. Fontosnak tartom a hagyományok és az identitástudat megőrzését, továbbadását, a multikulturális nevelést, hiszen úgy vélem, hogy ez utóbbi a 21. század diákjai számára fontos szerepet játszik az életben való érvényesülés terén – mondta Sesvećan Emma, akinek öt év éves megbizatása február 9-én kezdődik.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA