A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folytatódik a sepsei templom felújítása
MÁÉRT - 2021. január 29., péntek 12:57

Az idén is folytatódik a sepsei református templom két évvel ezelőtt megkezdett felújítása. Az eddig elvégzett munkálatokról és az épülettel kapcsolatos jövőbeli tervekről az illetékesek múlt héten egyeztettek.
Idén is folytatódik a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek felújítása. Épített örökségünk védelmére a HMDK-nak már az elmúlt években is tekintélyes összeget sikerült kieszközölnie horvát és magyar állami forrásból, ez idén sincs másként. Múlt héten a legveszélyezettebb horvátországi magyar műemlék, a sepsei református templom rendbehozásának folyamatáról tárgyaltak az ügyben érintett felek. A szóban forgó templom állapota az évek során nagyon megromlott, a torony talapzata is megsüllyedt, ezért az összedőlés fenyegette. Két évvel ezelőtt olasz szakemberek bevonásával sikerült az épület stabilizálása, így hát megkezdődhettek a felújítási munkálatok. Azóta a templom külső és belső burkolatát is eltávolították, valamint a belső tér újjáépítésé is megkezdődött. A következő fázisban a szakrális épület új burkolatot kap, és a villanyáramot is bevezetik.
- A HMDK számára mindig kiemelt fontosságú volt épített műemlékeink védelme, legyen szó egyházi vagy világi épületről.  Ennek eredményeként számos kultúrotthon, iskola és óvoda felújítása mellett a templomaink helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Éppen ezért az elmúlt években megkezdtük többek között a sepsei reformátusok templomának a felújítását is, amit minden túlzás nélkül az összedőléstől mentettünk meg. A célunk idén az épület teljes külső és belső felújítása - mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyarságunk parlamenti képviselője. A képviselőtől megtudtuk azt is, hogy a tervezett munkálatok értéke közel egymillió kúna. Sepsén kívül idén folytatódnak a munkálatok a csúzai és a nagybodolyai templomon is, de a tervek szerint ebben az évben befejeződik a várdaróci műemléktemplom teljes felújítása is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA