A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Újabb lehetőség nyílik nemzeti közösségeink védelmére!
MÁÉRT - 2021. február 3., szerda 06:17

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége a mai nap folyamán az alábbi közleményt bocsátotta ki:

Azáltal, hogy a hét elejére immár nyolc európai országban is összegyűlt a szükséges mennyiségű támogatói aláírás, a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése újabb lehetőséget teremthet ahhoz, hogy Európa kisebbségi közösségei, illetve nemzeti régiói valós védelemben részesüljenek. Emlékeztetünk: február 7-ig még bárki aláírhatja a kezdeményezést. Erre biztatjuk mindazokat, akik ezt még nem tették meg, s akik fontosnak tartják, hogy az őshonos európai kisebbségeket uniós szabályozások is védjék. Ugyanakkor őszinte elismerésünket fejezzük ki a Székely Nemzeti Tanácsnak és Izsák Balázs elnöknek azért, hogy a mindannyiunk életét megnehezítő koronavírus-járvány közepette is vállalták az európai aláírásgyűjtés sikerre vitelét.
Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű polgári kezdeményezéshez fűződő aláírásgyűjtés sikere csak az első, bár kétségtelenül fontos mozzanata e nemzetközi érdekvédelmi munkának. Jól láthattuk, hogy nemrégiben az Európai Bizottság miként söpörte le napirendjéről a Minority SafePack elnevezésű másik kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés ügyét, felháborító és egyértelmű jelét adva annak, hogy nem hajlandó foglalkozni azon őshonos nemzeti kisebbségek helyzetével, amelyek puszta létét nem egy esetben az állami szintre emelt idegengyűlölet fenyegeti.
Mindezek ellenére abban bízunk, hogy az SZNT kezdeményezése új lendületet ad nemzeti érdekeink nemzetközi fórumokon való érvényesítésének és önvédelmi mechanizmusaink kiszélesítésének. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ennek reményében állt ki teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellett, s ennek érdekében mozgósította az aláírásgyűjtés során nemzetközi kapcsolatrendszerét. Mindez azonban nem lett volna elegendő az SZNT és Izsák Balázs kitartó munkája nélkül. Ők bebizonyították, hogy jelentős állami támogatás nélkül, az igaz ügybe vetett töretlen hittel is sikerre vihető egy olyan kezdeményezés, amely immár nemcsak kulturális és szimbolikus kérdésekről, hanem konkrét anyagi erőforrásokról is szól, s amelynek végső sikere mindannyiunk életét döntően befolyásolhatja, nem utolsó sorban pedig kiemelten fontos lépés lehet a hőn áhított közösségi önrendelkezés megteremtése felé.
Elismerésünk és szolidaritásunk kifejezésén túlmenően ezúton is biztosítjuk az SZNT vezetőségét és a teljes erdélyi magyar közvéleményt arról, hogy a rendelkezésünkre álló minden eszközzel a továbbiakban is támogatni fogjuk a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezést.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA