A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
„Hogy ne csak elmenjünk egymás mellett, hanem találkozzunk is”
MÁÉRT - 2021. február 4., csütörtök 14:18

A „Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között” elnevezésű uniós projekt célja a Horvátország és Magyarország közötti együttműködés erősítése egymás nemzeti kisebbségeinek bevonásával. A projekt résztvevői – a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), Pécs város horvát önkormányzata, az Eszék-Baranya megyei turisztikai közösség, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed – képviselői ismét üléseztek, további egyeztetés céljával.
 
Az ülésre ezúttal Magyarországon, a pécsi Horvát Házban került sor. A tanácskozás házigazdája Blažetin István, a pécsi horvát önkormányzat elnöke volt, jelen volt - többek között - Ivana Jurić, Eszék-Baranya megye turisztikai közösségének elnöke, Kőszegi Sámuel, a Zsolnay Kulturális Negyed divízióvezetője, a HMDK-t Matijević Olivér ügyvezető elnök képviselte.
Mint ahogy még az eszéki nyitókonferencián elhangzott, a projekt keretében az elnyert támogatásnak köszönhetően több horvátországi magyar, illetve magyarországi horvát rendezvény valósulhat meg, továbbá a nem nemzetiségi programok népszerűsítésére is sor kerül a határ mindkét oldalán, ezzel is ösztönözve a határon átnyúló mobilitást.
A mostani ülésen folytatódott az egyeztetés a projekt keretében megvalósuló eseményekről, valamint azok népszerűsítéséről. Nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy felkeltsék az érdeklődést programjaik iránt a határ mindkét oldalán.
- Szeretnénk létrehozni egy mobiltelefonos alkalmazást, amelyet elérhetővé tennénk a határ mindkét oldalán, és amelyen keresztül az összes eseményünk, programunk eljut a célközönségig - nyilatkozta lapunknak Kőszegi Sámuel, a Zsolnay Kulturális Negyed képviselője.  
Ivana Jurić, Eszék-Baranya megye turisztikai közösségének elnöke hasznosnak véli az applikáció létrehozását, mely által eljuthat a pécsi Fényfesztivál és Kolbászfesztivál híre a drávaszögi lakosokhoz, a magyarországi baranyaiak pedig a Kopácsi Halásznapokról, a laskói Paprikafesztiválról vagy az eszéki boros rendezvényekről szerezhetnek tudomást.
- A Halásznapok és a Paprikafesztivál mellett természetesen más rendezvényeinkről is hírt ad majd az alkalmazás – mondta el lapunknak Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, hangsúlyozva, nagy öröm számára, hogy a HMDK részese ennek a projektnek, sokat profitálhat belőle közösségünk, a magasabb szintű információközvetítés elősegítheti a határ menti idegenforgalom fejlődését.
Blažetin István, a pécsi horvát önkormányzat elnöke szerint ahogy a horvátországi magyarok, úgy a magyarországi horvátok is elsősorban saját nemzeti értékeikre kíváncsiak anyaországukba látogatva.
- Egymás mellett megyünk el – állítja, és a projekt azt hivatott elősegíteni, hogy találkozzunk is.
Megjegyezte továbbá, kisebbségi helyzetből adódóan hasonlóak az érdekeink és a problémáink, a projekt által sokat tanulhatunk egymástól az érdekérvényesítés terén is. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA