A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jelentősen megerősödött a magyar érdekképviselet Zágrábban
MÁÉRT - 2021. február 11., csütörtök 17:19

A horvát szábor szakbizottságaiba múlt héten három magyar külső szakértőt is beválasztottak dr. Szántó Tibor, Matijević Olivér és Szabó Snježana személyében. Ennek köszönhetően tovább erősödött magyarságunk képviselete a horvát törvényhozásban.
A horvát szábornak összesen 29 szakbizottsága van, amelyeknek állandó tagsága az aktuális képviselőkből áll, de munkájukat külső tagok is segítik. Ezen külső tagokat a képviselők plenáris ülésen választják meg. Róluk a törvényhozó testület múlt pénteken hozott határozatot. A szavazás rendkívül fontos volt közösségünk számára is, hiszen három horvátországi magyart is beválasztottak ezen bizottságokba.
Az előző ciklushoz hasonlóan dr. Szántó Tibor ismét az egészségügyi és szociálpolitikai bizottságban fogja segíteni a törvényhozás munkáját.
- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ismételten megválasztottak a szábor egészségügyi és szociálpolitikai bizottságába. Fontos és felelősségteljes megbízás ez, hiszen napjainkban talán ennek a bizottságnak van a legtöbb munkája a járvány miatt - mondta dr. Szántó Tibor, aki hozzátette, továbbra is legjobb tudása szerint fogja végezni a munkáját.
A szábor médiáért és tájékoztatásért felelős bizottságába a HMDK ügyvezető elnökét, Matijević Olivért választották meg a képviselők.
- A horvátországi magyarság érdeke az, hogy minél több helyen ott legyünk és bele tudjunk szólni a minket is érintő döntésekbe. Úgy gondolom, nagy felelősség az, hogy a médiáért és tájékoztatásért felelős bizottság munkájában részt vehetek, hiszen itt tárgyalják azokat az ügyeket, amelyek befolyással lehetnek az anyanyelven való tájékoztatásra, ami közösségünk számára nagyon fontos - mondta Matijević Olivér. A médiáért és tájékoztatásért felelős bizottság szerepe azért is kiemelten fontos, mert javaslatára nevezi ki a szábor, a plenáris ülésén a HRT igazgatóját is.
A szábor turizmussal foglalkozó bizottságában kapott helyet Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke.
- Már régóta foglalkozom turizmussal, ezért úgy gondolom, hogy szakértelmemet kamatoztatni tudom a bizottsági munkámban. Számos ötletem van az ágazat fejlesztésére, amelyeket, reményeim szerint, meg tudok majd valósítani, de természetesen nyitott vagyok az új kezdeményezésekre is, ha a turizmus kapcsán bárkinek ötlete van, forduljon hozzám bizalommal - mondta Sabo Snježana, aki ezúton is szeretné megköszönni a támogatást.
 
Tovább bővült a „csapatunk”
Magyarságunk parlamenti képviselője szerint a közösségünk számára kiemelt fontosságú a megfelelő és minőségi képviselet, amely most újabb pillérekkel bővült.
- Megválasztásom óta azon dolgozom, hogy közösségünknek minél több helyen legyen beleszólása a minket érintő ügyekbe. Ennek egyik első mozzanata Csapó Nándor kinevezése volt a Tudományos és Oktatási Minisztérium kisebbségekkel foglalkozó igazgatóságának az élére. Zágrábi „csapatunk” most tovább bővült, hiszen három olyan szakembert sikerült delegálnunk a szábor bizottságaiba, akik magyarságunk érdekeit szem előtt tartva végzik majd munkájukat - nyilatkozta Jankovics Róbert, aki ezúton is gratulál és jó munkát kíván a szakbizottságok új tagjainak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA