A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új kisbaba „birtokolja” a vándorbölcsőt
MÁÉRT - 2021. február 11., csütörtök 17:20

Fél évvel ezelőtt került Horvátországba a HMDK Gazdakör közreműködésével az „Agrár-Vándorbölcső”. Hat hónapon keresztül a karancsi Dobszai család kisfia, Máté ringott benne, a múlt héten pedig Várdarócra került ifj. Karakas Attiláékhoz, ahol nemrég érkezett meg a második gyerek a családba.
 
2020 a nemzeti összetartozás éve volt, melynek jegyében számos program, mozgalom indult azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság összefogását erősítse. A magyar Agrárminisztérium „Agrár-Vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok támogatására. Az adományozást a tárca Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya szervezte, külhoni magyar civil agrárszervezetek közreműködésével.
A projekt keretében minden határon túli régióba juttattak fából faragott, ringatható bölcsőt, a horvátországi magyarokét a HMDK Gazdakör tagja vette át. A vándorbölcsőt a tervek szerint félévenként adják tovább, első ideiglenes tulajdonosa Karancson volt, a múlt héten pedig Várdarócra került ifj. Karakas Attiláékhoz, akiknek nemrég született meg második kislányuk, Anna, aki hat hónapig „birtokolja” majd a bölcsőt.
A HMDK Gazdakör vezetői szerint ez a bölcső összekötő kapocs lesz a gyermekeket vállaló családok között, ezt szimbolizálja az ezüstkarkötő láncszemei is, amit minden kisbaba ajándékba kap, amikor átveszik a bölcsőt. Szabó Attila, a Gazdakör elnöke elmondta azt is, hogy aki szeretne gyermeket váró családként csatlakozni a vándorbölcső-mozgalomhoz, az jelentkezzen a Gazdakör vezetőségi tagjainál, illetve a szervezet falugazdászánál, Péter Valentinánál.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA