A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Decentralizál a közigazgatási minisztérium, jelentette be sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Cseke Attila
MÁÉRT - 2021. február 12., péntek 16:27

A közigazgatás decentralizációját helyezte kilátásba a szaktárca prioritásaként Cseke Attila. A miniszter mai, sepsiszentgyörgyi, Tamás Sándor megyei tanácselnökkel és Antal Árpád polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a sport- és ifjúsági minisztérium alárendeltségébe tartozó ifjúsági táborokat az önkormányzatok alárendeltségébe helyezi át. 
A fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter hozzátette: prioritásként kezeli a közintézmények az állampolgárhoz legközelebb működő szerkezeteinek megerősítését is. Mint ismeretes, intézményreformot jelentett be: az Országos Építési Felügyelőség regionális szintjét szünteti meg, megerősítve ezzel a felügyelőség megyei struktúráját.  
A sajtóeseményen Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: „Cseke Attila fejlesztési miniszterre úgy tekintünk, mint a kormány reformer miniszterére, aki képes arra, hogy fontos reformokat elindítson. Ezt tette egészségügyi miniszterként és ezt teszi most fejlesztési miniszterként is már az első időszakban konkrét lépéseket téve a közigazgatás decentralizációja, az ország modernizációja érdekében.”
Cseke Attila továbbá a bölcsődeépítési programról elmondta: már készen vannak a látványtervek, idén beindítják az építkezést. „2021-es igényekhez mért látványterveket készített a minisztérium, és a hatályos rendelkezéseken is módosítani fogunk. Csak úgy lehet modern bölcsőderendszert építeni, ha a törvényeket is ennek a célnak rendeljük alá” – mondta el. Románia ma az EU utolsó helyén van a három év alatti gyermekek számára biztosított bölcsődei helyek számát tekintve, a szükségeshez képest nem éri el a 4%-ot sem, míg az első helyen Dánia áll 70 százalékkal.
A Háromszéken beindított fejlesztésekről a miniszter elmondta: Sepsiszentgyörgyön az új tüdőkórház épületét, valamint egy komplex sportinfrastruktúra-projektet finanszíroz a tárca. Kézdivásárhelyen a már megkezdett uszodai munkálatokat országos finanszírozással fejezik be, Kovászna városában egy multifunkcionális gyógyfürdő építését vállalják, Baróton egy 180 férőhelyes sportcsarnok építését támogatják, Bodzafordulón pedig tanuszoda épül.
„Hosszú ideje együtt dolgozunk Cseke Attila miniszterrel, korábban egészségügyi miniszterként fontos beruházásokat indított el Háromszéken. Most pedig fejlesztési miniszterként kiemelten támogatja megyei szintű fejlesztési elképzeléseinket, olyan projekteket vállalva, amelyek hosszú távon fogják meghatározni Háromszék fejlődését” – fejtette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta, pénteken az RMDSZ minisztere térségenként találkozott a helyi önkormányzatok vezetőivel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA