A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ismét indul magyar nyelvtanfolyam az eszéki magyar iskolaközpontban
MÁÉRT - 2021. február 18., csütörtök 13:03

Március 8-án ismét indul magyar nyelvtanfolyam a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban. A 60 órás képzésre március 3-ig lehet jelentkezni.
Több éven keresztül száznál is több hallgatója volt a felnőtteknek szervezett magyar nyelvtanfolyamnak az eszéki magyar iskolaközpontban. A tanfolyam aztán évekig szünetelt, 2018-ban indították be ismét, miután számos olyan személy kereste meg az intézményt, aki munkája miatt vagy családi okokból meg szeretne tanulni magyarul, ezért döntöttek úgy, hogy van értelme ismét beindítani a magyar nyelvtanfolyamokat. Azóta évente kétszer is meghirdetik.
Idén is indul magyar nyelvtanfolyam, amelyre március 3-ig várják a jelentkezéseket. A tanfolyam ára 1350 kúna személyenként, ez abban az esetben érvényes, ha legalább 6 fő jelentkezik. Ezért az összegért tankönyvet és órai anyagot kap a tanuló, valamint a tanfolyam végi záróvizsga árát is tartalmazza. A tanfolyam végén tett sikeres vizsgáról oklevelet kapnak a hallgatók.
Az érdeklődők Kántor Evelin kulturális menedzsernél jelentkezhetnek a kultura.hmomk@pkcm.hr e-mail-címen vagy a 031 328 699-es telefonszámon.
Az eszéki magyar iskolaközpont egyébként nemzetközi ECL vizsgaközpontként is működik, ahol 15 nyelvből lehet vizsgát tenni. (mt)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA