A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Vandalizmus: ismeretlen tettesek ledöntötték Petőfi mellszobrát Harasztiban
MÁÉRT - 2021. február 18., csütörtök 13:04

Szombat este ismeretlen tettesek megrongálták híres költőnk, Petőfi Sándor mellszobrát a szlavóniai Harasztiban. A kültéri szobrot ledöntötték annak talapzatáról, az ügyben a rendőrség is nyomoz.
Haraszti főterén 2014. március 15-én állították fel legismertebb költőnk, Petőfi Sándor kültéri mellszobrát. A hazaszeretetéről is ismert szabadságharcos bronzból készült mását Hunyadi László marosvásárhelyi szobrász készítette a helyi református egyház kérésére. A közadakozásból megépült szobornál azóta a helyi magyarok minden év március 15-én megemlékeznek 1848-49 hőseiről.
A horvátországi magyarság ezen nemzeti emlékhelye a hétvégén viszont vandálok áldozatává vált. A több mint félmázsás műalkotást valaki ledöntötte talpazatáról és a földön hagyta. A műalkotásban szerencsére nem keletkezett kár, csak a talapzat rongálódott meg. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi motiválta a szobor elleni támadást, a rendőrség nyomoz az ügyben. Sokan úgy vélik, hogy színesfémtolvajok szemelték ki Petőfit, ám nem kizárt az sem, hogy magyarellenes megnyilvánulásról van szó. A történtekről Csiszár Norberttel, a Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnökével beszéltünk, aki elsőként észlelte a rongálást és értesítette a rendőrséget.
- A Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnökeként mélységesen elítélem ezt a vandalizmust. Bízom benne, hogy a rendőrség mielőbb megtalálja és felelősségre vonja a tettes(eke)t. Addig is mindent megteszünk az emlékmű mielőbbi helyreállításáért - mondta Csiszár Norbert, aki hozzátette, bízik benne, hogy március 15-én már a helyreállított szobor mellett ünnepelhetnek.
Magyarságunk parlamenti képviselője elítéli a történteket
- Szlavóniában és Baranyában évszázadok óta békében élnek együtt a magyarok és a horvátok. Hiszem azt, hogy azokat az egyéneket, akik bármilyen módon veszélyeztetik ezt a békés együttélést, hamar felelősségre fogják vonni a törvénynek megfelelően - mondta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, aki hozzátette, hogy a szobrot az alkotó, Hunyadi László utasításai szerint minél előbb vissza fogják állítani.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA