A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Szabó Ödön: Állampolgárbaráttá teszi az adótörvénykönyvet az RMDSZ
MÁÉRT - 2021. február 19., péntek 16:40

Az adófizető állampolgároknak kedvező törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ. Ennek értelmében, ha az adótörvénykönyv valamely előírásának többféle értelmezése van, akkor azt a változatát alkalmazzák, amely a legkedvezőbb az adófizetőnek. A törvénytervezet kidolgozója Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, Bihar megyei parlamenti képviselő.
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta, minden demokratikus országban, az államnak kötelessége pontos és konkrét szabályozásokat bevezetni az adófizetés terén. Azonban ez nem mindig sikerül, így az in dubio contra fiscum elv mentén kellene értelmezni azokat az előírásokat, amelynek több értelemmel bírnak.  Vagyis azt a változatot kellene alkalmazni, amely a legkedvezőbb az adófizetőnek: „Törvénytervezetet dolgoztunk ki azért, hogy ne az adófizető állampolgárok legyenek az elszenvedői a rosszul vagy pontatlanul megfogalmazott adótörvénykönyv előírásainak. Tekintettel arra, hogy az adótörvénykönyv többféleképpen értelmezhető esetenként a lelkiismeretes adófizető tulajdonjoga sérült folyamatosan. Amennyiben az in dubio contra fiscum elv hatályba lép ezen a területen, az ilyen esetekben az adófizetőnek legkedvezőbb előírást kell alkalmazzák a hatóságok”.
Szabó Ödön rámutatott arra is, hogy a törvénymódosítás célja többek között közelebb vinni a fiskális hatóságokat az állampolgárokhoz, valamint növelni az adófizetők bizalmát az intézményben. Továbbá elmondta, hogy a törvénymódosításnak Claudiu Nasui, Mentsétek meg Romániát Szövetség is társkezdeményezője, valamint része a kormányprogramnak, így reményét fejezte ki afelől, hogy mielőbb elfogadásra kerül a parlamentben.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA