A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Már hivatalosan is május 7. az aláírásgyűjtés határideje!
MÁÉRT - 2021. február 20., szombat 09:08

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sajtószolgálata közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke levélben tájékoztatta A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés szervezőit – Izsák Balázst és Dabis Attilát – az aláírásgyűjtés meghosszabbításáról. Az új határidő 2021. május 7., amely rövidesen felkerül az online aláírásgyűjtő felületre is. Következik az aláírásgyűjtés utolsó hajrája, hiszen a meghosszabbításról szóló rendelet értelmében egy polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése sem terjedhet túl a 24 hónapon.
„Van még 77 napunk, hogy újabb aláírásokkal növeljük a kezdeményezés súlyát, hogy újabb közösségeket vonjunk be a nemzeti régiók mozgalmába. Ez a 77 nap az aláírásgyűjtés utolsó lendülete lesz, de egyben a soraink rendezése is. Van még olyan ország, ahol a jogszabályban megszabott minimális küszöbértéket csak néhány száz aláírással léptük túl, itt az aláírások számát emelnünk kell. Túl ezen még legalább négy országban kell  teljesítenünk a területi kritériumot, de szorosabbra kell fűznünk a kapcsolatot azon közösségekkel is, melyek a nemzeti régiók európai befolyásának növeléséért folytatott közös erőfeszítésben eddig kevésbé tudták hallatni a hangjukat” – közölte az SZNT.
A tanács közleménye idézi Erika Casajoana i Daunertet, a Katalán Nemzetgyűlés tagját: „A Székely Nemzeti Tanács most olyan mozgalmat vezet, amely állam nélküli nemzetekhez és nemzeti közösségekhez tartozó emberek millióit képviseli.” Ez a megállapítás nagyon nagy felelősséget ró a kezdeményezőkre. „Európai népek egyenjogúsítása, békés felemelkedése már a közös feladat, ezért újra meg fogjuk szólítani Európa nemzeti régióinak lakóit, ismertetjük a kezdeményezésünket, és változatlanul arra ösztönzünk minden magyar embert is, aki még nem írta alá a kezdeményezést, május 7-éig még mindig megteheti! Székelyföldért és a nemzeti régiókért megmozgatjuk Európát!” – zárul a 2021. február 19-én Sepsiszentgyörgyön kiadott kommüniké.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA