A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Egyszerűbb és ésszerűbb szabályozást javasol a fejlesztési minisztérium az építkezés terén
MÁÉRT - 2021. március 2., kedd 17:22

Az építkezéseket szabályozó rendelkezéseken egyszerűsít a fejlesztési szaktárca – jelentette be Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. Rámutatott: jelenleg 589 hatályos rendelkezés szabályozza az építkezésipart, ezek közül a legtöbb elavult, a legrégebbit 1970-ben írták meg és fogadták el.
„A rendelkezések a mai valóságnak nem felelnek meg, elavultak, ezért van szükség a szabályozás módosítására ezen a területen. Módosításra szorul 44 rendelkezés, ezért munkacsoportot alakítottunk, amelynek feladata egy új, egyszerűbb, ésszerűbb szabályozást kidolgozni” – hangsúlyozta.
Ugyanakkor Cseke Attila elmondta: a hatályos rendelkezéseket egyrészt az Európai Uniós előírásokhoz fogja felzárkóztatni a minisztérium, másrészt a tűzvédelmi biztonságot illető szabályozások nem megfelelőek, különösen a bölcsődék, óvodák és iskolák építése esetén. A tíz éve elfogadott energetikai építkezési szabályozás is módosítani kell, így zöldebb, környezetvédelmi szempontból passzív épületek épülhetnek.
A bölcsődeépítést szabályozó, 1997-ben elfogadott normatíván is módosítanak, a kormányprogramnak megfelelően országos bölcsődeépítési programot indít be idén a minisztérium. „Az RMDSZ számára prioritás a szülőföldön való boldogulás feltételeinek megteremtése, a gyermekvállalás bátorítása, ezért tartjuk fontosnak az igényeknek megfelelő, modern szabályozás mellett épülő bölcsőderendszer bővítését” – hangsúlyozta Cseke Attila. Hozzátette: jelenleg 79 oldalnyi rendelkezés szabályozza a bölcsődék építésének feltételeit, ebből 30-at törölni, számos rendelkezést módosítani fog a szaktárca.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA