A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Novák Eduárd: létrehoztuk az Élsportért Felelős Bizottságot a romániai sport fejlődése érdekében
MÁÉRT - 2021. március 4., csütörtök 13:28

Miniszteri rendelet által alakult szerdán az Élsportért Felelős Bizottsága amely egy hatalmas előrelépés a romániai sportfejlesztési stratégia kialakításában és életbe léptetésében.
„A romániai sportnak szüksége van arra, hogy mindenki egy irányba haladjon, egy célért küzdjön, ezért bízom abban, hogy a Bizottság összefogja a szükséges szereplőket, akik hozzájárulhatnak a romániai sport sikeréhez” – nyilatkozta a döntést követően Novák Eduárd RMDSZ-es ifjúsági és sportminiszter.
A Bizottság 15 szakemberből – edzőkből, sportstratégákból, kutatókból, élsportolókból és jogászokból – áll, akiknek feladata, hogy kidolgozzák a szövetségek és sportklubok tevékenységének és teljesítményének elemzésére használt kritériumrendszert, annak érdekében, hogy a költségvetési források elosztását optimizálják. Tevékenységükhöz hozzátartozik a sportklubok működési rendszerének kidolgozása, irányítása és segítése is. A Bizottság dolgozza ki továbbá a sportszövetségek és egyesületek projektjeinek ellenőrzési és nyomkövetési módszertanát. 
„Minél hamarabb fel kell zárkóznunk azokhoz az országokhoz, amelyek már egy kidolgozott sportstratégia szerint terveznek, működnek. Nagyon sok olyan elemet fedeztünk fel a sportban, amely gátolja a fejlődést, amely mérgezi a közhangulatot. A mi célunk azonban az, hogy a rendelkezésünkre álló pénzforrásokat világos, mérhető, valós és releváns kikötéseknek megfelelően osszuk el” – tette hozzá a miniszter.
Az Élsportért Felelős Bizottság által kidolgozott új kritériumokat fokozatosan vezetik majd be, vigyázva arra, hogy a sporttevékenységek ne szenvedjenek kárt, és legyen elég idő az átállásra, amely a romániai sportélet pozitív irányba való elmozdulását célozza. A Bizottság tagjai: Ábrahám Előd-Lajos, Daniela Janeta Pricină, Ingrid Vasilica Istrate , Ramona Ceamuru, Radu Bidiugan, Cristiano Valloppi, Tófalvi Éva, Simona Amânar, Narcisa Lecu?anu, Gyöngyössy Zsolt, Trandafir Norbert, Alexandru Popescu, Alexandru Padure, Cristian Sandu és Ciprian Anton.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA