A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Közösségépítő tavaszi munka a sepsei HMDK-ban
MÁÉRT - 2021. március 5., péntek 13:33

A HMDK sepsei alapszervezetének tagjai idén is társadalmi munkában végezték el a székházuk kertjében lévő szőlőültetvény metszését.  Kiváló csapatépítő is volt ez a résztvevők számára.
A szőlőültetvények karbantartásának az egyik legfontosabb eleme a megfelelő metszés. Ha egy tőkét nem metszenek meg, akkor az hamar elbokrosodik és nem fog teremni, sőt rövid időn belül tönkre is mehet. A sepsei HMDK-alapszervezet tagjai éppen ezért gondosan ügyelnek a helyi Magyarok Otthonának kertjében található szőlőültetvény metszésére, amit közösen végeznek évről évre. Az ideire múlt vasárnap került sor. A több mint ötszáz tőkéből álló ültetvényt a tagság egy fél délelőtt alatt megmetszette. A következő nagyobb munka a szőlőskert kiszáradt tőkéinek pótlása lesz.
- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy székházunkhoz egy saját szőlőültetvény is tartozik, amit rendszeresen közösen művelünk meg. A megtermelt szőlőből bort készítünk, amit előszeretettel kínálunk rendezvényeinken is - mondta Sipos Zoltán, a HMDK sepsei alapszervezetének elnöke, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani mindenkinek, aki eljött és segített a munka elvégzésében.
Ami az idei évet illeti, sajnos a járványhelyzet miatt elmarad a hagyományos sepsei nőbál, ám ha a helyzet engedi, az év második felére tervezett programjaikat meg fogják tartani.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA