A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kitüntették a Pakráci Magyarok Közösségét
MÁÉRT - 2021. április 1., csütörtök 11:41

A Pakráci Magyarok Közössége a város napja alkalmából kitüntetésben részesült odaadó és eredményes tevékenységéért. Az elismerést az egyesület elnöke, Fa Josip vette át.
A Pakráci Magyarok Közössége 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja és megőrizze a térség magyar hagyományait. Legnagyobb rendezvényük a Pakráci Magyar Nap, melyet minden év tavaszán megtartanak, de szinte nincs a környéken olyan rendezvény, ahol ne képviseltetnék magukat. Kiváló kapcsolatokat ápolnak több környékbeli és magyarországi szervezettel is, ezért az anyaországban is gyakran vendégeskednek. Odaadó munkájukat Pakrác város vezetése is felismerte, és a város napja alkalmából szervezett ünnepségen kitüntetésben részesítette a szervezetet. Az elismerést az egyesület vezetője, Fa Josip vette át, aki nagy megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést.
- Amikor megalapítottuk egyesületünket, minket csupán az érdekelt, hogy megőrizzük maroknyi magyarságunkat itt, Pakrác környékén is. Nem vártunk tetteinkért semmiféle elismerést, mégis jó érzés most ezt a díjat átvenni, hiszen ez annak a jele, hogy mások is értékelik munkánkat - mondta lapunknak az egyesület vezetője, Fa Josip.
A Pakráci Magyarok Közösségének működését a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA