A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Átadták a kopácsi Magyarok Otthonát
MÁÉRT - 2021. május 14., péntek 15:01

Szombaton délelőtt adták át Kopácson a helyi Magyarok Otthonát. Az ünnepi rendezvényen magas rangú magyar és horvát vendégek is részt vettek.
Régi vágyuk volt a kopácsiaknak, hogy legyen végre egy saját székházuk, amit úgy és akkor használhatnak majd, amikor arra szükségük van, anélkül, hogy másoktól függenének. Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és a HMDK közbenjárására a horvát kormány anyagi támogatásának köszönhetően végül sikerült építeni a víz melletti faluban is egy közösségi házat, a helyi Magyarok Otthonát. A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának telkén létesített, minden modern követelménynek megfelelő, ugyanakkor népies elemekkel rendelkező komplexum 196 munkanap alatt készült el.
Az épület megnyitójára május 8-án került sor, a járványügyi előírások betartása mellett, korlátozott számú résztvevővel. A megnyitón először Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke szólt a jelenlévőkhöz, aki lapunknak is nyilatkozott.
- Ez az épület nemcsak 620 négyzetméter belső és 360 négyzetméter külső terület, hanem a kopácsi magyarok életjele is, annak a bizonyítéka, hogy sosem fogjuk feladni, és meg szeretnénk maradni itt, a szülőföldünkön magyarnak. A két baráti ország összefogásának a jelképe is. Köszönjük a horvát kormány támogatását, amely teljes egészében finanszírozta az építési költségeket. A magyar kormány által létesített ifjúsági központtal együtt egy olyan komplexumot képez, amely örökké emlékeztetni fog a két ország barátságára - nyilatkozta Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, aki hozzátette, bízik benne, hogy a kopácsi Magyarok Otthona sok tartalmas rendezvénynek ad majd helyet.
A megnyitót megtisztelte jelenlétével a horvát kormány kisebbségi hivatalának vezetője, Alen Tahiri is.
- A horvát kormány, ahogy az elmúlt mandátumban, úgy ebben is nagy hangsúlyt fektet a kisebbségekre, egy operatív tervet is létrehoztak, hiszen továbbra is a nemzeti kisebbségek fejlesztése a cél. Ebbe az operatív programba kiválóan illeszkednek a HMDK projektjei, mint amilyen a kopácsi Magyarok Otthona is, mely kiváló helyszíne lesz a közösség identitásmegőrzésének a jövőben - mondta lapunknak Alen Tahiri.
Potápi: Egységben van az erő, hiszen együtt többre vagyunk képesek
A magyar kormány nevében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vett részt a megnyitón.
- Nagy örömömre szolgál, hogy itt lehetek ezen csodás komplexum átadóján, mely a horvátországi magyarság megmaradásának egyik záloga. Ez az épület is jól példázza azt, hogy a HMDK és Jankovics Róbert jól képviselik a magyarság ügyeit, hiszen munkájuknak van eredménye. Külön öröm számomra, hogy ez a létesítmény a magyar kormány által támogatott Ifjúsági Központ és Tangazdaság közvetlen közelében épült, ezzel egy multifunkciós komplexumot képezve, melyek jól kiegészítik egymást. Ez is jól példázza azt, hogy egységben van az erő, hiszen együtt többre vagyunk képesek.
A beszédek között helyi fiatalok egy csoportja néptánccal és népdalokkal kedveskedett a jelenlévőknek, illetve a Kopácsi Alkalmi Zenekartól egy helyi balladát hallhattunk.
A nemzetiszín szalag átvágása után a vendégek körbejárták az épületet, melyben egy, a falu múltját bemutató kiállítás is helyet kapott. A megnyitó után a HMDK kopácsi alapszervezetének elnökét, Farahó Zsoltot kérdeztük.
- Már nagyon vártuk, hogy elkészüljön a székházunk, mellyel nagyon meg vagyunk elégedve, és nagyon örülünk neki. Egyedül azt sajnáljuk, hogy a megnyitón nem lehetett velünk mindenki, aki szeretetett volna, mivel a vírushelyzet ezt nem tette lehetővé - mondta Farahó Zsolt, aki hozzáfűzte, hogy természetesen a megnyitót követően estig nyílt napot tartottak, de bízik benne, hogy mielőbb tömeges rendezvényre is sor kerülhet az épületben.
Az eseményen többek között részt vett dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, Fuzik János eszéki magyar főkonzul és Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA