A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Megtartották Bélfenyéren a település és a szórvány napját
MÁÉRT - 2021. szeptember 2., csütörtök 14:27

A koronavírus-járvány miatt a tavaly a dél-bihari Bélfenyéren is elmaradt a közösséget erősítő, hagyományosan jó hangulatú, a kistelepülés apraját-nagyját megmozgató falunap. A szervező Dél-bihari Gazdák Egyesülete ezt a hangulatot szerette volna visszahozni az augusztus 29-én megszervezett falunappal, mely egyben a szórvány napja is volt.
Bélfenyér (románul Belfir) a trianoni diktátum előtt Bihar vármegye Tenkei járásához tartozott, ma a Fekete-Körös völgyi Tenke község beosztotta faluja. A Béli-hegyek északi lábainál megbúvó település a legrégibb időtől a váradi püspökség birtokai közé tartozott. A török hódoltság alatt elpusztult, de utána ismét betelepült. Bélfenyér lakói egykor híres szekérgyártók voltak, az itt készült szekerek Békés és Arad megye síkjain is keresettek voltak. Csodával határos módon maradt meg a félezer lelkes falu szinte színmagyar római katolikusnak mindmáig, hiszen a bécsi döntés után sem került vissza Magyarországhoz. Történeti érdekesség, hogy 1703. szeptember 1-jén Bóné András ezereskapitány és kurucai itt verték meg az aradi vár ellenük küldött rác katonáit. Szépen felújított templomát 1785-ben építtette gróf Kollonits György nagyváradi püspök.
A falunapot az elmaradhatatlan bográcsosfőző-verseny indította, bár ennek végeredményét csak késő délután tudhatták meg a részvevők. Délben a helyi lakosok és a meghívott vendégek ünnepi szentmisével adtak hálát a Mindenhatónak, hogy a vírusjárvány ideje alatt is megőrizte a Tenke melletti kistelepülés lakóit. A szorosabban vett programok csak ezután kezdődtek, ahol labdarúgó bajnokság, a kisebbeknek gyermekfoglalkozások, arcfestés, kötélhúzás, biciklis ügyességi verseny és más programpontok biztosították a felszabadult, felhőtlen hangulatot.
Bár az időjárás nem volt túl kegyes, hiszen végig „lógott” az eső lába, ez nem akadályozta meg a bélfenyéri Csillag néptánccsoport fellépését, mint ahogyan a Tenkéről érkezett, modern táncokat előadó Torja Dance Academy fellépése sem maradt el.  A főző erseny győzteseinek kihirdetését össznépi kóstolás követte. A Kiss Music Band fellépését sajnos az időközben eleredt eső elmosta, de a falu tortájából mindenkinek jutott, mint ahogyan az ünnepi tűzijátékot is sikerült gond nélkül elindítani, a jelenlévők nagy örömére.
Összességében egy kiváló hangulatú rendezvényen mutatta meg Bélfenyér lakossága, hogy a település magyarsága él, és közösségként képzeli el jövőjét a szórványlét nehézségei ellenére is.  Az eseményt Tenke önkormányzata, valamint a Bethlen Gábor Alap révén a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA