A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Turizmus határok nélkül
MÁÉRT - 2022. április 1., péntek 15:35

A Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között elnevezésű horvát-magyar határokon átnyúló együttműködés keretében panelbeszélgetést tartottak az eszéki Kulturális Központban, ahol a két régió közös turisztikai kínálatáról egyeztettek.
 
Horvátország és Magyarország közös turisztikai termékeinek fejlesztéséről tanácskoztak kedden a Nemzeti kisebbségek – hidak a közösségek között elnevezésű projekt keretén belül. Eszék-Baranya megye és a magyarországi Baranya megye között szoros együttműködés van a kontinentális turizmus fejlesztése területén, ahol az egyik legnagyobb kihívást a nyelvi korlát jelenti. Ebben hivatott segíteni  jelen projekt is, melynek célja a kommunikációs kapcsolatok javítása a határ menti régiókban, a helyi horvát és magyar nemzetiségi csoportok támogatásával.
- Fontos, hogy mindkét nyelven elérhetővé tegyük a kínálatainkat bemutató reklámanyagokat, erősítsük a láthatóságot a határ mindkét oldalán. Ez a projekt lehetővé teszi ilyen és hasonló közös programok megszervezését is – mondta el Ivana Jurić, Eszék-Baranya megye Turisztikai Közösségének elnöke.
 
A borok földjén
A panelbeszélgetést egy reklámfilm levetítése előzte meg, amely a két Baranya borvidékeinek szépségét és kínálatát mutatta be. A beszélgetésen pedig horvát oldalról az eszéki Kulturális Központ és a Közgazdasági Kar Marketing Tanszéke, magyar oldalról pedig a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Kereskedelmi és Iparkamara képviselői vettek részt. A résztvevők kiemelték a régiók legnagyobb turisztikai rendezvényeit, és a további együttműködési lehetőségekről beszélgettek.
A projekt egyik partnere a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA