A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Tízéves lesz a Kisebbségi Jogvédő Intézet
MÁÉRT - 2022. április 14., csütörtök 19:43

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke aláírásával adta ki ma az Egy évforduló elé című közleményét a székelyföldi civil szervezet Marosvásárhelyen. Alább olvasható:

 Attól a szándéktól vezetve, hogy kellő időben felhívjuk a figyelmét a Kárpát-medencei jogvédő szervezeteknek, intézményeknek, önkormányzatoknak és jogászoknak, a tényleges évforduló előtt – reméljük, elsőként – köszöntjük a Kisebbségi Jogvédő Intézetet megalakulásának tizedik évfordulóján.
A huszonegyedik században a jog az egyik leghatékonyabb és a nemzetközi szervezetek által is támogatott eszköze a kisebbségi közösségek védelmének.
Magyarország megvédi a magyarokat, Magyarország a béke és a biztonság országa. Ez a nemzeti kormány egyik legfontosabb üzenete a határon túl élő magyar közösségeknek és az egész világnak.
2010 után a második Orbán-kormány számos olyan törvényt fogadott el, amely határmódosítás nélkül egyesíti a magyar nemzetrészeket, alaptörvénybe foglalva, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarokért. Számos olyan intézkedést hozott, amely előre és fölfele vitte Magyarországot és az egész nemzetet. Ezen intézkedések között az egyik a Kisebbségi Jogvédő Intézet létrehozása volt 2012-ben.
A Csóti György vezette intézmény megértette az egész nemzettel, határon belül és határon túl, hogy nem csak helye van a magyar nemzetpolitikában, de történelmi küldetése is. Gyorsan kirajzolódtak az informális, szakmai hálózat nyomvonalai, amelynek csillagpontja a KJI. A csillagpont nekünk egy olyan mértani helyet jelent a tudás univerzumában, ahol információ fut össze, és mint a fény, szétárad a látni vágyóknak.
A magyar sajtó sokszor és sok kérdésben írt jogesetekről, amelyben szerepet vállalt ez az intézmény. Mi a nyilvánosság előtt láthatatlan tevékenységébe is beleláttunk. Hogyan teremti meg jogvédő szervezetek, vagy jogsérelmet elszenvedett személyek és szakértők között a kapcsolatot, hogyan egyengeti az útját olyan ügyeknek, mint a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése, vagy lép fel olyan esetekben, mint a székely szimbólumok használatának üldözése, az erdélyi ingatlanok restitúciója, vagy épp a székely politikai foglyok ügye.
Kívánunk nekik további sikeres munkát. Ehhez ész, erő és akarat kell. És ez mind megvan a Kisebbségi Jogvédő Intézetnél.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA