A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Húsvéthétfői locsolkodás
MÁÉRT - 2022. április 22., péntek 15:38

A csúzai locsolkodás mindig nagy attrakció, melyen szívesen vesznek részt a falu fiataljai, legényei. Népviseletbe öltözve, lovas szekéren, zenés kísérettel látogatnak el a csúzai és vörösmarti lányokhoz, hogy megöntözzék őket, parfüm helyett természetesen vödörnyi vízzel, mint régen.
 
A drávaszögi Csúzán a húsvéti locsolkodás hagyománya mindig is élt, de mint a legtöbb helyen, itt is inkább csak a gyerekek jártak locsolni kölnivel, cserébe hímes tojást, csokit, aprópénzt kaptak. Talán tizenöt éve is annak, hogy a fiatalok ráéreztek e népszokás izgalmára, és szervezetten kezdték űzni. Pontosabban a Csárdás népi tánccsoport, valamint az Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Egyesület tagjai kerekítettek komolyabb programot a locsolkodásból, amelyet azóta minden évben gyakorolnak. A csapatot ma már főként a fiatalok újabb korosztályaihoz tartozók alkotják, de itt vannak a régi tagok is.
A program egyik szervezője Fica János, a Csárdás elnöke idén is befogta a lovait, de Csicska Norbert is lovas szekérrel érkezett a faluközpontba. Ők szállították a népviseletbe öltözött locsolókat és a zenészeket. A csúzai locsolkodás mindig zenei kísérettel zajlik. A jó hangulatért ezúttal is Kurel Goran, Keresztes József és a gyerekeik alkotta banda felelt, a zenekar legfiatalabb tagja, Kurel Goran kisfia általános iskolás korú, aki csörgőjével kísérte a harmonikázó és szaxofonozó felnőtteket. A locsolkodás végéig húzták a magyar mulatóst és a nótákat, ami tökéletesen passzolt a csúzai és vörösmarti borokhoz. Nem csak Csúzát, de a szomszédos Vörösmartot is körbekocsikázták, és több helyen népviseletbe öltözve várták őket a lányok, itallal, süteménnyel, húsvéti sonkával kínálták a locsolkodókat. Volt olyan is, hogy véletlenül futottak össze a lányokkal az utcán, természetesen azokat sem hagyták szárazon. A locsolóvers mindenesetre sohasem maradt el, a legények minden alkalommal elmondták rövid, rímbe szedett jókívánságukat, hogy a lányok „el ne hervadjanak”.
A locsolkodás utolsó helyszínén a lányok is locsolócsövet ragadtak, a vödrök mellett előkerültek a szódásüvegek, és egy vidám hangulatú vizes harc bontakozott ki a szebbik és az erősebbik nem képviselői között a csúzai faluközpontban. A locsolkodás a koradélutáni órákban véget ért, de a táncos-zenés program késő estig zajlott a csúzai ifjúsági otthonban. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA