A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székelyek a türk népek találkozóján
MÁÉRT - 2022. június 9., csütörtök 19:17

A Székely Nemzeti Tanács meghívást kapott a türk népek találkozójára, a törökországi Kastamonuba, pontosabban a Türk Világ Napjai Kastamonuban (Kastamonu Türk Dünyasi Günleri) kultúrfesztiválra – közölte az SZNT sajtószolgálata.
Mai közleményük szerint külön köszönet jár Ahmet Açikgöznek, a székelyek régi barátjának a szervezésben vállalt munkájáért. A tíztagú küldöttséget Sánta Imre vezette, Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének meghatalmazásával. Sánta találkozott Rahmi Galip Vidinlioglu polgármesterrel, akit meghívott egy székelyföldi látogatásra.
A küldöttség tagjai, Tőkés Zsolt Csaba táncoktató, valamint négy pár fiatal táncos, a Kincskereső Néptáncegyüttes tagjai a többnyire ázsiai országokból érkező, huszonegy, magukat türk eredetűnek valló népcsoport képviselőivel együtt vettek részt a háromnapos ünnepségen. Az észak-közép–törökországi (Fekete-tengeri régió) városba olyan távoli vidékek türk népeinek és népcsoportjainak képviselői gyűltek össze, mint Dél-Korea, Csuvasföld, Jakutföld vagy Baskíria, akik június 2–5. között színes felvonuláson, illetve szabadtéri előadásokon mutatták be jellegzetes viseleteiket, táncaikat, szokásaikat. A Kincskereső Néptáncegyüttes fiatal táncosai nyárádmenti székely tánccal mutatkoztak be, nagy sikert aratva a részvevők és a közönség körében.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA