A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Drávaszögben készítik a Kárpát-medence legjobb halászlevét
MÁÉRT - 2022. június 13., hétfő 21:05

A kiskőszegi/batinai Zöld-szigeten tartották meg a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságot, ahol hét ország összesen 21 csapata mérte össze szakácstudományát az egyik legnépszerűbb hungarikum, a halászlé készítésében. A laskói Munk Erik megvédte a 2016-ban már egyszer elnyert, Kárpát-medencei halászlé-főző bajnoki címet.
 
A rekkenő hőség ellenére lelkesen „küzdöttek” hét ország szakácskiválóságai a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságon. Ez egy olyan jeles szakmai vetélkedő volt, amely a maga nemében páratlan. Mivel szerveződése kiterjed az egész Kárpát-medencére, ezért nagyban hozzájárul a különböző országokban élő magyarság kapcsolatainak az erősítéséhez is.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a Nemzetpolitikai Államtitkársággal együttműködve szervezte meg a bajnokságot, melynek ötletgazdája Forschner Rudolf mesterszakács, gasztronómia-szakértő volt. A Kárpát-medence minden térségéből olyan személyeket vártak ide, akik korábban különféle halászléfőző versenyeken már bizonyítottak, s mint legjobbak, méltó módon képviselik tájegységüket a kiemelkedő hungarikum, a halászlé készítésének versenyén.
A halfőző bajnokságon a himnuszokat és a zászlófelvonást követően elsőként Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője szólt az egybegyűltekhez, és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, a rendezvény fővédnöke nevében ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt. A zsűri elnöke tájékoztatta a versenyző csapatokat a szabályokról, és sok sikert, nemes megmérettetést kívánt nekik. Ezt követően a csapatok nekiláttak a főzésnek, közben pedig a kiskőszegi, szentlászlói, csúzai és alfalusi tánccsoportok a színpadon ízelítőt adtak a horvátországi magyarság színvonalas hagyományápolásból.
 
Neves zsűri értékelte a halspecialitásokat
Ha már két ember tudja, az már nem titok – hangzott el a szakácsok szájából, amikor arról próbáltuk faggatni őket, hogy vajon mi az igazán jó halászlé titka. Természeten a titok az, hogy nincs titok, minden szakács, minden régió a saját módszerire, alapanyagaira esküszik, és ez így is van rendjén. Ahány ember, annyi ízlés. A zsűrinek éppen ezért nem is volt egyszerű a dolga a legjobb halászlé kiválasztásával. A bírálóbizottság elnöke Opoczky István életműdíjas mesterszakács volt, további tagjai pedig Forschner Rudolf gasztronómus, a versenyrendezvény értelmi szerzője, Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője és Kettős Áron, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) főszakácsa.
A kritériumok magasak voltak, színt, állagot, ízt és még más szempontokat is értékeltek. Mindeközben a társadalmi zsűri (Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK titkára, Sipos Sándor, a Darázsi járás magyar elöljáróhelyettese, valamint Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke) azt a szintén kihívásos feladatot kapta, hogy válasszák ki a legszebb asztalterítést, valamint a legszebb főzőállást.
A különféle módon készülő halászlevek közben főként bográcsokban rotyogtak, de egy kárpátaljai csapat különleges főzőedényt választott, ugyanis egy fedős kerámiaedényben készítették el a halételt.
 
A Drávaszögben maradt a vándorserleg
A zsűri minden csapat elkészült halételét bronz, ezüst és arany minősítésekkel díjazta, a négy arany közül került ki végül a bajnok, amely címet a laskói Munk Erik nyerte el, így visszakerült hozzá a vándorserleg és ezzel együtt a Kárpát-medence halászléfőző bajnoka cím is.
- Örökké emlékezetes nap marad számomra 2016. június 4-e, amikor is Balatonszárszón először nyertem meg a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságot. Azóta eltelt hat év, részt vettem számos megmérettetésen, és ezúttal Kiskőszegen, újra június 4-én, sikerült másodszorra is feltörni a csúcsra a legrangosabb halászléfőző versenyen. Nagyszerű és felemelő érzés ez a siker, hiszen hét ország versenyzői közül sikerült a drávaszögi halászlének, a mi halpaprikásunknak a legjobbnak lennie – nyilatkozta Erik.
Erik azt is elmondta, komolyan gondolkozik azon, hogy a főzés iránti szeretetét nemcsak versenyeken és a felkérések alkalmával gyakorolja, hanem marketingötletei is vannak arra vonatkozóan, hogy a drávaszögi halpaprikást minél többen megízlelhessék. Az eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, az Izsáki Házitészta Kft. és a karancsi Szabó pincészet támogatta

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA