A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Szélesre tárták a vukovári Magyarok Otthona kapuját
MÁÉRT - 2022. június 13., hétfő 21:06

A Vukovári Magyarok Egyesülete örömmel enged betekintést hagyományápoló tevékenységébe, ezért többször tartanak nyílt napokat. A múlt héten ismét kitárta kapuját a Vukovári Magyarok Otthona.
 
A tevékenységük bemutatásának a céljával tartották meg az első nyílt napot a vukovári magyarok, aztán ez az elmúlt években rendszeressé vált. A múlt héten ismét vendégeket fogadtak, a munkájuk mellett a magyar hagyományokról, szokásokról is hallhattak a látogatók. A vukovári Magyar Otthon „magyar szobájában” pedig egy kis ízelítőt kaptak abból, hogy hogyan, milyen körülmények között éltek, hogyan öltözködtek magyar elődeink. A látogatók megtekinthették a vukovári magyar asszonyok páratlanul szép kézimunka-, és az egyre gyarapodó gyöngyből készült nyaklánc-gyűjteményét.
Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke elmondta, minden látogatót örömmel és büszkén kalauzolnak gazdagon berendezett épületükben. A nyílt napon többek között a Kórógy Hagyományőrző Egyesület és a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület kézműves szakkörének tagjai, az ójankováci magyar vendégek, valamint Ivana Mujkić Vukovár város polgármesteri hivatalának vezetője is részt vett.
A vukovári magyarok munkásságát ma már városszerte ismerik és elismerik. Általuk a településen lakók képet kapnak a magyar dallamokról, táncokról és gasztronómiáról. A magyar kultúra és hagyományok lelkes ápolói azt mondják, hogy amíg élnek magyarok Vukováron, addig az egyesület is működni fog.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA