A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Pula/Póla: magyar hetet tartottak
MÁÉRT - 2022. június 30., csütörtök 13:26

A pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület szervezésében június 20. és 25-e között került sor az idei Pulai Magyar Hétre, mely gazdag programsorozattal várta a résztvevőket.


A múlt hét a magyar kultúra jegyében telt a híres isztriai városban. Masa Zsuzsanna, a Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, minden napra jutott valamilyen érdekes program, amelyek megszólították az egyesület tagjait, a régió magyarságát a gyerekektől az idős korosztályig, de a turisták is nyitottak voltak az eseményekre. A résztvevőkön kívül hálásak a regionális sajtóorgánumoknak is, amelyek nagy figyelmet fordítottak a magyar programsorozatra.
A magyar hetet 20-án nyitották meg az egyesület székhelyén, majd itt került sor az első programokra is. Kreatív foglalkozás keretében a hagyományos kézimunka-technikákkal ismerkedhettek a résztvevők. A gasztronómiai műhely keretében magyar hagyományos ételeket készítettek.
Az irodalmi program a tengerparton zajlott, ahol az egyesület tagjai saját verseket olvastak fel, de klasszikus költőink művei közül is elhangzott néhány. Zenés és filmes programokra is sor került. Nagy volt az érdeklődés minden esemény iránt, a filmvetítésekre is sokan összegyűltek, melyen Tóth Barnabás néhány rövidfilmjét mutatták be. A filmvetítést a város legrégibb filmszínházában tartották, a Valli moziban, az eseményt megtisztelte jelenlétével maga a rendező is. Kiállítás is nyílt, Erdősi Gyula bélyeggyűjteményét a helyi nyugdíjas klub olvasótermében mutatták be.
A magyar hét kiemelkedő eseménye a szombati záróműsor volt, melyet megtisztelt jelenlétével Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Jessica Acquavita, Isztria megye zsupánhelyettese, valamint Filip Zoričić, Pula polgármestere is.
A kultúrműsorban a Móricz Zsigmond Kultúregyesület umagi asszonytánccsoportja, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület, valamint az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület néptáncegyüttesei léptek színpadra, majd a kórógyi Aranycsárdás együttes zárta az estet zenéjével.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA