A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jó ütemben halad a magyar óvodák építése
MÁÉRT - 2022. július 8., péntek 14:47

Zajlanak az építkezések Pélmonostoron, Kórógyon és Szentlászlón, ezeken a településeken új magyar óvodák, intézmények létesülnek a magyar kormány támogatásának köszönhetően.
 
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a pélmonostori intézmény alapkőletételénél elmondta, hogy a három óvoda a 2020. évi, karácsonyi kormányhatározatnak köszönhetően 1 milliárd 300 millió forintos támogatásból valósul meg. Az építkezések rendben folynak, és az ütemtervek szerint 2023 őszétől újabb 120 kisgyermek számára lesz elérhető a magyar nyelvű óvodai program.
 
Pélmonostoron kulturális központ épül
A pélmonostori kulturális központ egy magyar óvodai egységből, egy magyar könyvtárból és egy rendezvényteremből fog állni.
- A földszinten kap majd helyet az óvodai részleg, két óvodai és egy bölcsődei egységgel. Szintén a földszinten kerül sor a 150 férőhelyes rendezvényterem kialakítására, az emeleten könyvtár kap új otthont. Érdemes megemlíteni, hogy a könyvtáron belül egy digitalizált bibliotéka is működik majd. Az épület főbejárata a Liszt Ferenc utcára fog nézni, itt egy parkot fognak kialakítani, valamint két játszóteret is. Az épület körüli közterületen 68 parkolóhely áll majd rendelkezésre. Az épület tartószerkezete vasbetonból készül, emellett a legmodernebb fűtési és hűtési rendszerrel lesz ellátva – nyilatkozta lapunknak Molnár Péter, az Europa AP projektkoordinátora, aki hozzátette, hogy nagyon jó ütemben haladnak a munkák, kevesebb mint három hónap alatt jól látható az előrelépés.
 
Kórógy és Szentlászló is új óvodákkal lesz gazdagabb
Kórógyon a honvédő háború előtt volt óvoda, a békés reintegrációt követően azonban erre ez ideig nem volt lehetőség, így a szülők számára a legközelebbi magyar óvodát az eszéki HMOM központ jelentette.
- Nagy segítség lesz ez az óvoda a közösségünk számára, hiszen szülőként három ízben is megtapasztaltam, hogy mit jelent, amikor a gyermeket utaztatni kell az óvodába: korai kelés, fáradtan érkeznek haza, ez megterhelő a kicsik számára. Most ez megoldódik, hiszen jövő ősztől szülőfalujukban anyanyelven részesülhetnek óvodai nevelésben a gyerekeink. Köszönettel tartozunk parlamenti képviselőnknek a közbenjárásért és a magyar kormánynak a támogatásért – hangsúlyozta Cserepes Zoltán, HMDK kórógy elnökségi tagjai, aki egyben a Tordincei járás magyar elöljáró-helyettese.
Szentlászló hasonló gondokkal küzdöttek a szülők, hiszen itt is a gyerekek utaztatása volt az egyedüli megoldás arra, ha magyar óvodát szerettek volna választani.
- Örülünk az építkezésnek, hiszen közvetlenül az iskolánk mellett kap helyet az óvoda, így innen kikerülve ugyanazon a helyen kezdhetik meg a tanulást diákként, emellett a szülők is tehermentesülnek. Szórványközösségünk számára minden intézmény, amely anyanyelvi nevelésre, oktatásra ad lehetőséget, kiemelt jelentőséggel bír – nyilatkozta Kelemen Dezső, a HMDK szentlászlói alapszervezetének elnöke, az Ernestinovói járás magyar elöljáró-helyettese.
 
A tervek szerint tehát jövő ősszel avatóünnepségeket tarthat a horvátországi magyarság Kórógyon, Szentlászlón és Pélmonostoron, ahol összesen 120 gyermek számára válik lehetővé, hogy színvonalas, magyar nyelvű óvodai nevelésben-képzésben vegyen részt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA