A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Méltóságteljesen ünnepelt Nagyvárad magyarsága Szent István napján
MÁÉRT - 2022. augusztus 22., hétfő 15:32

Újra magyar ünnep volt Nagyvárad főterén. A magyar államalapításra, országalapító Szent István királyunkra emlékezve és az új kenyeret megáldani, illetve megszentelni gyűltek össze a nagyváradiak augusztus 20-án. 
Már péntek délután magyar szótól volt hangos a Szent László tér, hiszen a megszokott termelői vásár keretén belül az Érmelléki Gazdák Egyesülete háromnapos vásárt szervezett a nagyváradi főtéren. Szombaton délután az esőre álló időjárás ellenére sokan gyűltek össze a tér közepén álló színpad közelében, ahol a szervezők által felállított asztalokon már a szentelésre váró kenyerek is felsorakoztak. A közelgő eső miatt a tervezett műsor kicsivel hamarabb kezdődött el, de így is százak tapsolhattak a berettyóújfalui Bajnóca néptáncegyüttes előadásának, amely nagy átéléssel és igazán profi módon bihari táncokat adott elő.
Az időközben eleredt égi áldás nem szegte kedvét a megszentelt kenyérre és a történelmi egyházak lelkészei által közvetített igei üzenetre várakozó tömegnek, mely példás rendben türelemmel kivárta a sorát, így a kenyér megszentelése, illetve megáldása után mindenkinek bőven jutott a gazdák verejtékes munkájával megtermelt búzából sütött, az ünnep jelképiségét hordozó „életből”. A lelkészek rövid beszéde után Tőkés László volt püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke alkalomhoz illő módon köszöntötte az érdeklődő közönséget. A Váradi Dalnokok kórusa következett, amely az esővel végig dacolva adta elő rövid műsorát. A dalárda után Szalay Fatima virágénekeket adott elő, majd Avas Bendegúz tárogatóművész is fellépett.
A késő estére meghirdetett koncertet az eső miatt már nem lehetett megtartani.
Másnap, vasárnap folytatódtak az ünnepi programok. Már a kora reggeli óráktól megtekinthető volt az a négy virágkocsi a Szent László téren, ami a debreceni virágkarneválról érkezett Bihar megye székhelyére Debrecen önkormányzatának, illetve a Nagyvárad és Környéke Turizmusfejlesztési Egyesületnek (APTOR) köszönhetően.
A nap folyamán a Magyar Polgári Egyesület szervezésében két előadást is megnézhettek az érdeklődők. Az elsőre a még mindig esős idő miatt a Filharmóniában került sor. Itt a Csányi Sándor színművész nevével fémjelzett Produkciós Iroda két színésze, Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső, az előadásre érkezett gyermekek és egy kedves kutya szereplésével tekinthették meg az érdeklődők „A hisztis királykisasszony” című zenés, interaktív mesedarabot.
Délután már ismét a Szent László téren hallgathatta meg a napsütésben a teret megtöltő közönség a hajdúszoboszlói Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarát. Operett-betétek, magyar slágerek, indulók és egyéb zeneszámok hangzottak el a közönség nagy tetszésére.
A két előadás között a Filharmóniában egy rövid részletet tekinthettek meg az érdeklődők a János vitéz című táncszínházi előadásból, a Szigligeti Szinház Nagyvárad Táncegyüttesének köszönhetően.
A háromnapos esemény a Magyar Polgári Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és az APTOR közös szervezésében valósult meg, támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, az APTOR, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA