A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Beiskolázási csomag a magyar iskolát választóknak
MÁÉRT - 2022. szeptember 8., csütörtök 15:38

Idén is kiosztotta beiskolázási csomagját a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF), amelyben a kisdiákok megtalálhattak minden olyan eszközt, ami a zökkenőmentes iskolakezdéshez szükséges. A magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy mindenki megőrizhesse magyarságát - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, miután múlt pénteken ünnepélyesen átadta a magyar nyelvű oktatásban részt vevő tanulók beiskolázási csomagjait.
 
Az anyanyelven való tanulás fontosságát, identitásmegőrző jellegét hangsúlyozta a beiskolázási csomagok átadására érkezett gyerekeket és szülőket köszöntő beszédében Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke. Beszélt a szakmai szervezet több éve tartó, A horvátországi magyar oktatásért elnevezésű programjának a jelentőségéről, arról, hogy a HMPF különböző programokon keresztül támogatja a magyar oktatást, a magyar intézményeket. Köszönetet mondott a szülőknek a magyariskola-választásért, és köszönetét fejezte ki a program támogatóinak is, többek között a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak.
Potápi: a magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy mindenki megőrizhesse magyarságát
- A magyar kormány támogatja a horvátországi magyar oktatási és kulturális szervezeteket annak érdekében, hogy ezen a területen is mindenki meg tudja őrizni magyar voltát, és gyerekeit is magyar módon tudja nevelni - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében.
A diákokhoz szólva kiemelte: a sok tanulás mellett remélhetőleg lesz lehetőségük arra is, hogy jó közösségeket hozzanak létre, és jól érezzék magukat. Mint mondta, a magyar kormány szeretne segíteni abban, hogy mindenki meg tudja őrizni magyarságát, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többen járjanak magyar óvodába, majd magyar általános és középiskolába. Ezt követően pedig az egyetemi évek alatt is támogatást nyújtanak a magyar fiataloknak. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a kisdiákok sikerrel veszik az első akadályokat az óvoda után, és sikeres lesz az első tanévük is.
A diákokat és szüleiket köszöntötte Jankovics Róbert HMDK-elnök is, aki szintén köszönetet mondott a szülőknek, és kifejtette, hogy a HMDK az elmúlt években is igyekezett segíteni, és a jövőben is minden lehetséges támogatást megad a magyar intézményeknek és az ott tanuló diákoknak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA