A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Két szerdai nagyváradi rendezvény előzetese
MÁÉRT - 2022. október 18., kedd 08:32

Könyv jelent meg egy svájci kanton autonómiájáról, ezt mutatják be október 19-én délután Nagyváradon, de lesz egy felolvasószínházi est is, lásd alább a részleteket.
Az 1988 novemberében Budapesten megalakult Erdélyi Szövetség gondozásában jelent meg nemrég A svájci Jura kanton autonómiája, harca önrendelkezéséért című, eredetileg francia nyelven kiadott kötet.
A magyar nyelvű kiadás nagyváradi bemutatójára október 19-én, szerdán 16.30 órától kerül sor a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, az Ezredévi emléktér / P-?a Libertă?ii 40. szám alatt.
A kötetet méltatja, illetve vetítettképes előadást tart Jura kantonról Bácsfainé dr. Hévízi Józsa történész, az Erdélyi Szövetség elnöke. A rendezvényen felszólal Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős magyar miniszterelnöki megbízott, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, B. Szabó Péter, az Erdélyi Szövetség alelnöke, a kötet kiadásának svájci kezdeményezője. Jelen lesz Szutor Ágnes, a könyvet megjelentető Kráter kiadó vezetője, valamint Tolnay István ny. egyetemi tanár, a kiadvány fordítója.
A rendezvényen felvetik majd, hogy miként hasznosíthatná Erdély a svájci Jura tartomány önrendelkezésért, autonómiáért vívott küzdelmeinek eredményeit. A helyszínen mind a kötet, mind az Erdélyi Szövetség egyéb kiadványai kedvezményesen lesznek megvásárolhatók. Szeretettel várnak mindenkit a szervezők, azaz az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Egyesület.
Ugyanaznap 18 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében felolvasószínházi előadásra kerül sor. Koncz Gábor Kossuth-díjas és Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas magyarországi színművészek Fazekas István Jókai-díjas író Ámokfutó idők című történelmi drámáját adják elő. A színdarab a Hortobágyra internáltak sorsán keresztül vizsgálja Trianon és a kommunista diktatúra összefüggéseit.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA