A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
HMDK Gazdakör: lisztadomány az iskoláknak
MÁÉRT - 2022. október 28., péntek 14:01

A HMDK Gazdaköre a „Magyarok kenyere” program keretében összegyűjtött búzából őrölt lisztet idén is a horvátországi magyar iskoláknak adományozta.
A Magyarok kenyere elnevezésű program 2011-ben indult, és az évek során egy, a nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá terebélyesedett. A program keretében a Kárpát-medence magyarlakta részeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek be a segítőkész adományozóktól, majd az így felajánlott gabona egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.
A programban már régóta a HMDK Gazdaköre is részt vesz, tagjai évről évre több búzát gyűjtenek össze a baranyai és szlavóniai mezőkről. Gazdaszervezetünk második éve búzaadományozási ünnepélyt is tart, erre idén augusztus végén Csúzán került sor, ahol elhangzott, nemcsak az adományozott búza mennyisége, hanem az adományozók létszáma is évről évre növekszik – idén 81 személy járult hozzá a programhoz búza-, illetve pénzadományával, közel öt tonna búzát gyűjtöttek össze. A gazdák, egymással összefogva, felismerték ennek a programnak a jelentőségét és a célját.
Az összegyűlt gabonát malomba szállították, ahol megőrölték, az így kapott lisztet pedig bezsákolták és kiszállították a horvátországi magyar iskoláknak.
- Három magyar tanintézménybe, a vörösmarti és a laskói általános iskolába, valamint az eszéki HMOM Központba szállítottuk ki az adományokat, több zsák lisztet vittünk minden iskolának – nyilatkozta lapunknak Tarnai Attila, a HMDK Gazdakörének falugazdásza.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA