A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
A szórványmagyarság megmaradásának bástyái
MÁÉRT - 2022. november 18., péntek 13:57

A magyar kormány támogatásával felépült vagy megújult oktatási intézmények és templomok a szórványmagyarság megmaradásának bástyái címmel adott ma ki egy közleményt az Erdélyi Magyar Szövetség. Alább olvasható. 
 
A népszámlálás és az oktatás szerepe a diaszpórában volt napirenden a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány- és diaszpóra-munkacsoportjának szerdai budapesti ülésén, melyen – az Erdélyi Magyar Szövetség képviseletében – jelen volt Hupka Félix is.
Szászfalvi László, a munkacsoport KDNP-s társelnöke kijelentette: a szórvány, illetve a diaszpóra magyarságának életében „élet és halál kérdés” a népszámlálás, hiszen mindenféle nemzeti vagy nemzetiségi érdekképviselet lehetősége attól függ, hogy milyen lélekszámban van jelen az adott területen a magyarság. Ezért nagyon fontos volt, hogy a környező országokban is az elmúlt időszakban lezajlott népszámlálások során elérjék a legutolsó magyar embert is. A tanácskozáson minden rendelkezésre álló technikát átbeszéltek, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot az emberekkel – mondta Szászfalvi, hozzátéve, hogy a Covid-időszakban különösen fontossá vált az online kommunikáció és kampány. Az elhangzott beszámolók alapján, bár mindenütt csökkent a szórványban élő magyarság létszáma, ugyanez igaz a többségi nemzetekre is. A magyarság tehát a „szórványvégvárakban, diaszpóravégvárakban él, virul, dolgozik, meg akar maradni, és ezért minden olyan lehetőséget, összefogást, együttműködést megpróbálnak működtetni, amelyek biztosítják a feltételeket ehhez” – fogalmazott Szászfalvi László.
A tanácskozás során Hupka Félix elmondta: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodahálózata (az ún. demokráciaközpontok), valamint az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Szövetség önkéntesei is segítettek az erdélyi magyaroknak a romániai népszámlálás azon időszakában, amikor az állampolgároknak lehetőségük nyílt a népszámlálási kérdőívek önkitöltésére. „Miközben hálózatunk és önkénteseink komoly munkát fektettek a magyarországi országgyűlési választást megelőző regisztrációs folyamatba, valamint a levélszavazatok begyűjtésébe és biztonságos célba juttatásába, arra is maradt erő és idő, hogy a népszámlálási kérdőívek helyes kitöltésében segítsük a hozzánk fordulókat. Az elmúlt évek egyik legfontosabb nemzeti ügye volt ez, hiszen az erdélyi magyarság számarányának megőrzése nemzetstratégiai kérdés, melytől konkrét jogaink is függnek” – hangsúlyozta Hupka.
Az EMSZ képviselője a KMKF munkacsoportjának ülésén megköszönte a magyar kormány támogatását, melynek eredményeként bölcsődék, óvodák, iskolák és templomok újulhattak meg a szórványban, s válhattak ezáltal a helyi magyarság megtartó bástyáivá.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA