A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Advent és karácsony a bihari Hegyközben
MÁÉRT - 2022. december 21., szerda 08:02

Hegyközcsatár község önkormányzatának kezdeményezésére idén a községközpontban, valamint a közigazgatásilag Csatárhoz tartozó Siterben és Hegyköztótteleken is szabadtéri adventi koszorút állítottak. (A harmadik beosztott falut, Sitervölgyet románok lakják.)
A koszorúkat Kovács Anett formatervező, a nagyváradi Művészeti Szakközépiskola pedagógusa ötlete nyomán közösségi összefogással, helyi alapanyagokból készítették el, az önkormányzat dolgozói által szerkesztett kereteket a résztvevők által hozott díszekkel, fenyőágakkal, egyéb tartozékokkal díszítették. A szülők és a gyerekek közösen alkottak karácsonyi üdvözlőlapokat, kopogtatókat, karácsonyfadíszeket, a szorgos kezek munkáját pedig a templomok, hivatalok ajtajain és az adventi koszorúkon láthatták viszont.
Az elkészült koszorúkon az ünnepvárás mind a négy vasárnapján egyenként fellobbantak a gyertyák, az egyházak képviseletében áhítatot tartott és áldást mondott Miklós Csaba hegyközcsatári és Szomor Attila siteri református lelkipásztor, valamint Bodor Zoltán tótteleki plébános. Az alkalmakat a község református és katolikus ifjainak műsora, illetve advent negyedik vasárnapján a csatári óvodások verses-dalos fellépése színesítette. A gyertyagyújtás egyúttal mindenütt kiváló alkalom volt arra is, hogy a hétköznapok rohanása után a emberek elcsendesedjenek, egy kis kötetlen beszélgetésre időt szakítva barátaikkal, szomszédaikkal.
December tizedikén Mikulás napi bálban szórakozhattak kicsik és nagyok. Ebből az alkalomból is gyerekzsivajtól volt hangos a hegyközcsatári kultúrotthon, hiszen több mint negyven gyerek mézeskalácsot díszített, karácsonyi díszt hajtogatott, ünnepi képeslapot színezett. A szervezésben Debrenti Katalin és Kovács Anett vállalt főszerepet.
Magyar nyelvterületen a karácsonyi ünnepkör szerves része volt a betlehemezés. Ezt a szép szokást elevenítették fel a csatári Királykút Néptáncsoport tagjai Szerefi Ilona népdalénekes vezetésével. A huszonkét iskolás és óvodás már október óta készült a szereplésre, a negyven perces műsor ugyanis komoly erőfeszítést, tanulást igényelt, hiszen a pásztorjátékban az énekszó mellett citera és furulya is megszólal. A betlehemes műsort nagy sikerrel adták elő december 17-én a csatári kultúrházban, ahol Bíró Ferenc Sándor polgármester köszöntötte az előadókat. Másnap a műsort a helyi református templomban is előadták a délelőtti istentisztelet keretében. A gyermekelőadást karácsony első napján a siteri református templomban, karácsony másodnapján Hegyköztótteleken a római katolikus templomban is bemutatják.
A Királykút Néptáncsoport egyébként idén nyár óta működik a községben Szerefi Ilona vezetésével. A rendkívül lelkes és szorgalmas csapat heti három alkalommal tanul autentikus magyar népi táncokat és ismerkedik a népi hangszerekkel. A csoportba nem csak csatári, de siteri és tótteleki gyerekek is járnak, sőt olyan is akad, aki Váradról jár el a csoport foglalkozásaira.
Hegyközcsatárban tehát a legfiatalabbak keltik életre hagyományainkat, az adventi és karácsonyi ünnepre hangolódásnak ez a módja pedig a község lakói többségének tetszésével is találkozott – közölte az Erdélyi Magyar Szövetség bihari sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA