A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Az EMSZ több mint száz erdélyi helyszínen indít jelölteket
MÁÉRT - 2024. április 24., szerda 09:31

Körülbelül 110 erdélyi helyszínen indít közel 50 polgármesterjelöltet és megyei tanácselnökjelöltet, valamint 1300 helyi- és megyei önkormányzati képviselőjelöltet az Erdélyi Magyar Szövetség. Ezt Zakariás Zoltán, az EMSZ országos elnöke és parlamenti képviselője jelentette be egy kedd délben tartott kolozsvári sajtótájékoztatón.
„Politikai szempontból 2024 egy bonyolult év, hiszen négy különböző választás áll előttünk. Nekünk egyetlen célunk lehet helyi és országos szinten is: a magyar szavazatok maximalizálása, valamint a minél hatékonyabb és erősebb magyar képviselet megteremtése” – jelentette ki Zakariás. A pártelnök emlékeztetett: még ősszel megkeresték az RMDSZ országos vezetőségét egy mind a négy választásra szóló megállapodás megteremtésének érdekében. „Egy olyan keretet szerettünk volna létrehozni, amely mind a két szervezet számára biztosítja a szavazatmaximalizálás lehetőségét. Ennek eredményeként írtuk alá március 20-án azt az országos megállapodást, amelyben leszögeztük: a politikai pluralizmust szervezeteink alapvető demokratikus értéknek tekintik, és tiszteletben tartjuk egymás szervezeti függetlenségét. Megállapodtunk továbbá arról, hogy az európai parlamenti választások alkalmával egy közös listát alkotunk, amely technikailag az RMDSZ listája lesz, s amelynek a negyedik helyén Szilágyi Zsolt, az EMSZ külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője áll. Vállaltuk továbbá, hogy mindannyian maximálisan kivesszük a részünket a mozgósításból, illetve azt is, hogy nem folytatunk személyeskedő, lejárató típusú kampányt ott sem, ahol verseny várható. Országos szinten az egységé, helyi szinteken pedig – ott, ahol ez eredményezheti az erősebb magyar képviseletet – a versenyé lesz tehát a főszerep” – mondta Zakariás Zoltán.
A pártelnök emlékeztetett: az RMDSZ-szel kötött megállapodás a helyi koalíciók számára is lehetőséget biztosított, az erre vonatkozó igényeket pedig egy közösen létrehozott, vegyes bizottságnak kellett volna elbírálnia. „Számunkra természetes, hogy a megállapodásunk preambulumában lévő alapelvek a koalíciós listák esetében valósulnának meg a legtisztább módon. Ugyanis ebben az esetben jelenhetne meg mindkét politikai szervezet logója a szavazólapon, az önkormányzatokba bekerülő tanácsosok pedig saját pártjuknak tartoznának felelősséggel. Miután az EMSZ és az RMDSZ országos vezetősége megtárgyalta és jóváhagyta az együttműködésről szóló megállapodást, jómagam és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig kézjegyünkkel is elláttuk azt, az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa mindenhol kizárta a koalíciós indulás lehetőségét. Nehéz helyzetet teremtett a SZÁT döntése, hiszen főként a vegyes lakosságú településeken lenne szükség bizonyos típusú együttműködésre annak érdekében, hogy a magyar képviselet megerősödjön, megvalósuljon vagy megmaradjon. Bizonyos temperamentum szempontjából úgy is értelmezhető lenne mindez, hogy az RMDSZ megszegte a megállapodást, de mi inkább azt nézzük, hogy milyen formában valósíthatjuk meg a minél erősebb magyar képviseletet” – mondta Zakariás Zoltán.
Az EMSZ elnöke hozzátette: nem igaz az a megállapítás, hogy a helyi koalíciók esetében az RMDSZ elvesztené az identitását, hiszen Beszterce és Hunyad megyékben épp az RMDSZ volt az, amely a korábbi önkormányzati választás alkalmával koalícióra lépett román pártokkal, s ugyancsak az RMDSZ kötött koalíciót ebben az éveben is (és szintén román pártokkal) Temesváron. „A szervezet logója, neve és üzenete hordozza egy politikai párt identitását. A helyi koalíciók esetében egyik sem sérülne. Az egyetlen identitás, ami sérülhetnek egy koalíciós lista esetében, az az RMDSZ monopólium-identitása” – jelentette ki Zakariás Zoltán.
A pártelnök elmondta: az EMSZ körülbelül 110 erdélyi helyszínen indít közel 50 polgármesterjelöltet és megyei tanácselnökjelöltet, valamint 1300 helyi- és megyei önkormányzati képviselőjelöltet. Marosvásárhelyen és Maros megyében, valamint Szatmárnémetiben és Szatmár megyében – az RMDSZ-szel kötött országos megállapodás szellemiségében – az EMSZ az RMDSZ polgármester- és megyei tanácselnökjelöltjeit támogatja.
Az EMSZ elnöke bejelentette: május 10-11-én Kolozsvárra látogat – az EMSZ szervezésében – Raül Romeva, az Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance – EFA) csúcsjelöltje, volt katalán külügyminiszter, akit korábban a katalán függetlenségi törekvésekben vállalt szerepéért bebörtönöztek, valamint Lorena Lopez de Lacalle, az EFA elnöke, akik bemutatják az európai autonomistákat és regionalistákat tömörítő szervezetet, valamint politikai fórumot is tartanak.
„Az EP-választásokkal kapcsolatban ugyanakkor meg kell jegyeznünk: minden nem parlamenti pártot hátrányosan érint az EP-választás és az önkormányzati választás összevonása, hiszen így egyetlen választási bizottság lesz országosan, valamint a megyék, a települések és a szavazókörzetek szintjén is. Ez első látásra akár logikusnak is tűnhet, ám mivel nem változtatták meg a bizottságok taglétszámát, az azokba szóló helyek elfoglalási sorrendjébe pedig bekerült egy plusz kör – először a frakciókkal rendelkező parlamenti pártok foglalják el a bizottsági helyeket, második körben azok, akik már eddig is rendelkeztek európai parlamenti képviselővel, s csak ezután következnek a nem parlamenti pártok –, ez azt eredményezi, hogy a szavazóbizottsági helyek már az első két körben betelnek. Ez hátrányosan megkülönböztet minden olyan pártot, amelynek nincs parlamenti képviselete, így a sürgősségi kormányrendeletet módosító javaslatot fogunk benyújtani, melyben kérjük, hogy további két fővel bővítsék ki a bizottságok taglétszámait” – jelentette ki Zakariás Zoltán az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodájának közleménye szerint.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA