A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Konferencia Németh Gézáról, de nem csak
MÁÉRT - 2024. május 30., csütörtök 11:37

A budapesti Erdélyi Gyülekezet és a révkomáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Kara (Szlovákia) idén is megrendezi a Németh Géza Nemzetközi Tudományos Konferenciát, mégpedig május 31. és június 2. között. Helyszíne a budapesti Reménység Szigete Karitatív és Kulturális Központ (1106 Budapest, Gyógyszergyári út 3.).
A konferencia névadója Németh Géza (1933–1995) egykori református lelkész, teológus, író és költő, aki a budapesti Erdélyi Gyülekezet és a Reménység Szigete alapítója volt. A konferenciát hagyományosan a nagyhatású egyházi személyiség születésének évfordulóján, emléke előtt is tisztelegve rendezik meg.
Az esemény május 31-én, pénteken délután 4 órakor kezdődik, és Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető professzora, a tanácskozás tudományos fővédnöke és elnöke nyitja meg. Köszöntőt az esemény házigazdája, Fazekas István, az Erdélyi Gyülekezet lelkipásztora mond. A háromnapos tanácskozást több szekcióban tartják meg: külön találkoznak egymással a bibliai tudományok művelői, a gyakorlati teológusok és az egyháztörténettel foglalkozók. A szimpózium második napján, június 1-én szombaton 10 órakor a plenáris ülést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg. Az egyháztörténeti témájú ülésszak ebben az évben Tőkés László korábbi királyhágómelléki református püspök munkásságával foglalkozik, különös tekintettel a 35 éve tört ént sorsfordító temesvári forradalmi eseményekre. Előadást tart mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnöke és visszaemlékezések hangzanak el a temesvári forradalom tanúitól. A Tőkés László munkásságát feldolgozó kutatási projektet Kóczián Viktória, a Legato Alapítvány tudományos munkatársa mutatja be.
A vasárnapi program 10 órakor istentisztelettel kezdődik ugyanott, amelyen az igehirdetés szolgálatát Tőkés László püspök végzi. Ezután a részvevők felavatják a tragikus véget ért szolgálattévő, Tőkés Béla (1912–1961) végvári és nagybányai református lelkész emléktábláját.
A nap további részében koszorúzással és előadásokkal, valamint egy pódiumbeszélgetéssel emlékeznek meg a résztvevők Németh Géza munkásságáról és részletek hangzanak el műveiből. A konferencia nyilvános, a részvétel díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Reménység Szigetén.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA