A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az uniós tagállamok maguk határozhatják meg, milyen mértékben engedélyezik a génmódosított szervezetek termesztését
MÁÉRT - 2014. június 12., csütörtök 18:55

Elfogadták az Európai Parlament és az Európai Tanács 2001/18/EK irányelvének módosítását ma, június 12-én Luxemburgban, az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán– nyilatkozta Korodi Attila RMDSZ-es miniszter, aki Románia képviseletében vett részt a találkozón.

„Az irányelv a géntechnológiával módosított szervezetek környezetbe történő szándékos kibocsátására vonatkozik, és a Luxemburgban elfogadott módosítás értelmében a tagállamok saját maguk dönthetik el, hogy milyen mértékben engedélyezik a génmódosított szervezetek termesztését” – fogalmazott a miniszter.
 
„Románia támogatja a 2001/18/EK irányelv módosítását, mert ez fontos előrelépés a génmódosított szervezetekre vonatkozó törvénykezés javításában” – mondta Korodi Attila felszólalásában, majd hozzátette: „ez egy olyan jogi eszköz, amely révén a tagállamok, figyelembe véve a helyi mezőgazdasági és környezetvédelmi politikákat, maguk dönthetik el, hogy milyen mértékben engedélyezik a génmódosított szervezetek termesztését. A mai egyezség kiemelkedő, és mandátumot ad arra, hogy az Európai Tanács hamarosan elkezdődő olasz elnöksége alatt folytatódjon az egyeztetés az Európai Parlamenttel, és utóbbi mielőbb formálisan is elfogadja azt.”

A 2030-as energia- és klímacsomagra vonatkozóan a tanácskozáson szó esett azokról a területekről, amelyek 2030-ig jelentősen hozzájárulhatnak az Unió szintjén az üvegházhatást kiváltó gázok csökkentéséhez. A miniszterek továbbá egyeztettek azokról az EU-s politikákról és eszközökről, amelyek elősegíthetik a szóban forgó csomag megvalósításához szükséges befektetéseket.
 
„A 2030-as csomag kijelöli az Unió tagállamainak gazdasági fejlődési vonalát a következő évtizedekre, ezért fontos, hogy mindegyikük számára lehetőségteremtő jelleggel bírjon. Tehát az általunk elfogadott döntések mindegyike egy időben kell, hogy csökkentse a klímaváltozást és támogassa a gazdasági tevékenységet, hogy így az európai állampolgárok javára váljon” – pontosított a környezetvédelmi miniszter. 
 
Korodi kifejtette, kiemelt figyelmet kell szentelnünk a helyi ipari és energetikai szektornak, mert ezeknek jelentős potenciálja van az üvegházhatást kiváltó gázok csökkentésében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA