A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Unitárius Egyház
Az Unitárius Püspökség történelmi arcképeit dolgozza fel a Nemzeti Portrétár
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2014. július 15., kedd 08:53

2014. július 14-17. között kutatók dolgozzák fel Kolozsváron a Magyar Unitárius Egyház Püspökségén fellelhető portrékat, hogy az érdekes és egyedülálló történelmi közeg személyei is széles körben ismertté váljanak.

A kutatás kiterjed az

    unitárius portrék leltárba vételére;
    a portrék ábrázoltjainak egyenkénti azonosítására;
    a portrék állapotleírására;
    a képek digitalizálására; és
    a digitális képek hozzáférhetőségének biztosítására a széles nyilvánosság számára.

A kutatás a Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsának együttműködésében és aktív támogatásával történik.
„Úgy gondolom, hogy közös érdekünk, hogy minél többen megismerjék az unitárius személyek képeit, és rajtuk keresztül történelmi szerepüket.” – mondta Molnár Lehel, a Magyar Unitárius Egyház kolozsvári főlevéltárosa.
A Nemzeti Portrétár Közhasznú Alapítvány  az alapítása óta eltelt négy évben módszeresen és tematikusan kutatja  fel és azonosítja a magyar nemzet történelmében szerepet játszó  személyek fennmaradt arcképeit, és digitális adatbázisában minden  érdeklődő számára ingyenesen elérhetővé és letölthetővé teszi.

„Sajnos  kevés a nyilvánosan ismert történelmi arckép, ezért úgy gondolom, hogy a  történelmi Magyarország területén fellelhető portrék felkutatásával és  azonosításával mind közművelődési, mind oktatási-kutatási célokat is elő  tudunk segíteni.” – mondta Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár  főtitkára. A Nemzeti Portrétár adatbázisában már több mint háromezer   azonosított és katalogizált portré szerepel.
A Nemzeti Portrétár célja, hogy a képek feldolgozásuk után ne csak digitális formában, hanem fizikai megjelenésükben is megtekinthetők legyenek állandó, illetve időszakos történelmi arcképkiállítás formájában az Alapítvány budapesti kiállítótermében (Budapest, Bartók Béla út 21.).

A Nemzeti Portrétár Alapítvány 2010-óta működik, elsődleges célja felkutatni és internetes adatbázisban bárki számára elérhetővé tenni mindazoknak a hölgyeknek és uraknak még fellelhető arcképét, akik életükkel, munkásságukkal részesei voltak a magyar történelemnek. Tevékenységükkel történészek, illusztrátorok, művészettörténészek, családfakutatók, oktatók, és bárki érdeklődő munkáját kívánják támogatni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA