A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler Gyula: a soknyelvűség minden helyzetben előnyt jelent
MÁÉRT - 2014. július 30., szerda 11:10

Az európai uniós tagságunk elsősorban a fiataloknak hozott számos konkrét lehetőséget és előnyt, tehát rajtatok múlik, hogy élni tudtok-e ezekkel – hangsúlyozta Szentegyházán kedd délután Winkler Gyula, aki a Napsugár kempingben a medgyesi MADISZ által negyedszerre megszervezett úszótáborban tartott előadást az Európai Unióról és annak intézményeiről, programjairól.

Az Európai Unió legnépszerűbb programja az ERASMUS+, amely egyetemistáknak biztosít ösztöndíj lehetőséget más tagországok egyetemein egy-egy szemesztert tanulni - mutatott rá az EP-képviselő, aki felhívta a fiatalok figyelmét a nyelvtanulás fontosságára. "Az ERASMUS+ konkrét és elérhető lehetőségeket biztosít, de csakis akkor élhetünk vele, ha idegen nyelveket is ismerünk, többek között az adott országét is. A többnyelvűség nálunk Erdélyben, akár Székelyföldön is egy kiváltságos helyzet, legalábbis az kellene, hogy legyen. Igaz az is, hogy a román nyelv tanítása sokaknak nehézséget okoz, viszont tudatában kell legyünk annak, hogy előnyt kovácsolhatunk belőle, és továbblépve elsajátítanunk még legalább egy idegen nyelvet, ami ma már követelménynek számít, de a későbbiekben is hasznunkra válik. Egy neves külföldi egyetemen szerzett tudás, tapasztalat itthon kamatoztatható, és előnyt jelent a szakmai előrehaladásban " – fogalmazott Winkler Gyula, aki arról is beszámolt, hogy Európa alapértékének tekinti a soknyelvűséget.     

„A Hargita megyei Szentegyházán negyedik alkalommal táboroznak Szeben megyei magyar fiatalok. Az úszótábor hiánypótló, hiszen ez az egyetlen olyan esemény, amely megyei szinten összehozza a magyar fiatalokat olyan vállalt céllal, mint a sport általi közösségépítés. Idén hatvan résztvevőnk van három megyéből, a játékos ismerkedés és kikapcsolódás mellett különböző területek szakemberei, szervezetei is bemutatkoznak a tábor idején – tájékoztatott Balázs Botond szervező, a medgyesi MADISZ elnöke és Fazekas Attila, az RMDSZ Szeben megyei ügyvezető elnöke.

A medgyesi, erzsébetvárosi, kiskapusi, nagyselyki, mihályfalvi, szentágotai és nagyszebeni fiatalok mellett Kovászna és Hargita megyei ifjak is részt vesznek az úszótáborban az Összetartozunk székely-szórvány program támogatásával.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA