A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
Augusztus 23. – A Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja
Külhoni civil szervezetek - 2014. augusztus 19., kedd 16:39

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata az Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával folytatja azt a múlt évben megkezdett akcióját, amelynek célja, hogy az európai polgárok augusztus 23-án a XX. századi totalitárius diktatúrák áldozataira emlékezzenek. Az elképzelés fontos eleme a kifejezetten erre az alkalomra tervezett „Remember. August 23” kitűző. Az érdeklődők a kitűző felragasztható verzióját díjmentesen átvehetik a Holokauszt Emlékközpontban (1094 Budapest, Páva u. 39.), vagy megrendelhetik, illetve letölthetik azt elektronikus formában a www.enrs.eu/august23 internetes oldalról. A kampány szervezői arra kérnek mindenkit, hogy hordják és terjesszék az áldozatokról való emlékezés e szimbólumát.  
 
A fekete szalagos kitűző mellett kiadásra kerül egy tíz darabból álló portrésorozat, mely koncentrációs és megsemmisítő táborok, a szovjet gulág és a sztálinista börtönök különböző nemzetiségű áldozatait ábrázolja. Az áldozatok fényképei között megtaláljuk egy ismeretlen magyar zsidó fiú auschwitzi portréját, valamint gróf Batthyány Gyula – gróf Batthyány Lajos miniszterelnök dédunokája - fényképét is, akit a II. világháború után koholt vádak alapján több évi börtönbüntetésre ítéltek. A kitűző és a portrék megrendítő képi dokumentumai a barna és a vörös diktatúra áldozatainak.  

A Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapját az Európai Parlament 2008-ban hirdette meg, célja pedig, hogy emlékeztessen a tömeges deportálások és kivégzések áldozataira, valamint hogy megerősítse az európai demokrácia, béke és stabilitás gyökereit. Az első ünnepélyes megemlékezésre 2011-ben Lengyelországban került sor, majd 2012-ben Magyarország, 2013-ban pedig Litvánia volt az esemény házigazdája. A Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapja idei rendezvényeit Lettország szervezi.    
 
 
Kapcsolat:
Gerencsér Tibor
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
Tel. +48 22 521 05 86
e-mail: tibor.gerencser@enrs.eu
 
 
Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) egy nemzetközi együttműködés, melynek célja a XX. századi Európa történetének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, az arra való emlékeztetés, különös tekintettel a diktatúrák, háborúk és az elnyomással szembeni társadalmi ellenállások időszakára. Az ESzEH tagja Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia, viszont a Hálózat vezető testületében helyet foglalnak még Ausztria, Csehország és Lettország képviselői is. www.enrs.eu

2 csatolt kép
A Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai EmléknapjaInmate of the Auschwitz concentration camp - a Frenchman
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA