A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Cultura Subcarpathica
Dobó-nap Császlócon
Külhoni civil szervezetek - 2014. augusztus 21., csütörtök 09:48

Dobó István emlékének adóztak augusztus 16-án az ungvári járási Császlócon.
A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezete, a Császlóci Polgármesteri Hivatal első alkalommal szervezett hagyományteremtő, közösségépítő céllal Dobó-napot a településen.
Dobó István az egri vár védőjeként írta be magát történelmünkbe. Alakja, kitartása méltó példaként szolgálhat a kárpátaljai magyarságnak, hiszen egy „közösség jövője a múltjában van, a múltja pedig a történelmében és a kultúrájában rejlik" – fejtette ki a rendezvény céljait nyitóbeszédében Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója. Gondolatmenetét Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke folytatta: Dobó István egy hős volt, aki soha nem adta fel. A társadalmi és civil szervezetek célja is megegyezik a várvédőével: falakat, bástyákat védenek Kárpátalján, a végeken. Feladatuknak tartják őrizni és életben tartani a magyar nyelvet és kultúrát a megyében.
A helyi szervezők nevében Roják Mária, Császlóc polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Felszólalt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, Mackó István, az Ungvári Járási Tanács elnökhelyettese, továbbá Pivkács Iván, Verebes (Verbjazs) polgármestere. Kerekes Miklósnak, Ajak város polgármesterének a köszöntő szavait Kovács István tolmácsolta.
A nap további részében az Ung-vidéki népzenei és népművészeti csoportoké volt a színpad. Többek között fellépett a Csipkés együttes, a Téglási Kultúrház csoportjai, a nagydobronyi gyermekotthon kórusa, a kisgejőci Gyöngykaláris gyermekkórus. Énekelt Bartók Erika, Bakos Éva, valamint Gerber Andzselika. Anyaországi vendégfellépő az Ajaki Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Pántlikás együttese volt.
Kézműves sátrak, borászok, civil szervezetek sátrai mellett tölthettek el kellemes pillanatokat az érdeklődők. A gyerekeket ugrálóvár, körhinta és óriáscsúszda csábította.
A hagyományőrzés mellett jótékonysági célja is volt a rendezvénynek, a szervezők gyűjtést indítottak a keleten harcoló katonák családjainak megsegítésére.
A napot a Császlóci Csicsergő Csajok fergeteges előadása zárta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA