A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte a pélmonostori HMDK-alapszervezet
MÁÉRT - 2014. október 30., csütörtök 09:56

A HMDK pélmonostori alapszervezete díszüléssel ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját a pélmonostori Városháza dísztermében. A rendezvényen neves vendégek méltatták a szervezet eddigi tevékenységét.
Az ünnepi rendezvényen elsőként Jankovics Róbert, a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke köszöntöte a vendégeket, többek között Pirityiné Szabó Juditot, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetőjét, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzult, Željko Kraljičakot, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettesét, Szekó Józsefet, a testvérváros Mohács polgármesterét, Doboš Ivant, Pélmonostor polgármesterét,  Jadranka Sabljakot, a Városi Tanács elnök asszonyát, Burján Istvánt, a pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának vezetőjét, Jakab Sándort, a HMDK elnökét és Pasza Árpádot, az országos szervezet tiszteletbeli elnökét.
Jankovics a szerteágazó tevékenységet összefoglaló beszédében elmondta, a pélmonostori HMDK az elmúlt tizenöt évében több mint száz rendezvényt valósított meg – kulturális és hagyományőrző rendezvényeket, filmnapokat, kiállításokat, művésztáborokat, színházi előadásokat, évfordulós ünnepségeket stb. Nagy hangsúlyt fektettek a gyerekekkel való foglalkozásra – tanfolyamokat, hétvégi óvodákat, tanulmányi kirándulásokat szerveztek, és legjobb tudásuk szerint támogatták a pélmonostori általános iskolában folyó fakultatív magyarnyelv-oktatást. Szót ejtett az egyesület érdekvédelmi tevékenységéről is – az önkormányzati választásokon elért sikerekről, valamint a magyar nemzetpolitikát segítő munkájukról, többek között a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos segítséget. Megjegyezte, mára sok pélmonostori magyarnak van magyar állampolgársága.
Hangsúlyozta, a felsorolt dolgok egy „sikersztorira” utalnak nemcsak Pélmonostor város szintjén, hanem az országos HMDK-n belül is, véleménye szerint alapszervezetük szervezettségben és a tagok létszámában is a legerősebbek közé tartozik.
- Úgy érezzük, a jelenlegi körülmények között elértük a maximumot, elértük mindazt, amit egy bérelt székházban elérhettünk – zárta beszédét Jankovics, hozzátéve, hogy a még sikeresebb munkához az kell, hogy saját tulajdonú székházuk legyen. 
Az összefoglalót követően a vendégek méltatták a pélmonostori HMDK-alapszervezet másfél évtizedes munkáját.
Burján István néprajzos-muzeológus az eddigi évek együttműködéséről beszélt, amelyet a jövőben is folytatni kívánnak.
Pasza Árpád gratulált, megköszönte a szervezet előző két elnökének, Kovács Ferencnek és Szloboda Tibornak a szervezet sikeres vezetését, és további eredményes munkát kívánt.
Jakab Sándor beszédében a szülői nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet, arra szólította fel a pélmonostori magyarokat, úgy neveljék gyerekeiket, hogy az unokáik is magyarok legyenek.
Jadranka Sabljak, Doboš Ivan és Szekó József is gratuláltak a szervezetnek, és sok sikert kívántak a további munkához.
Željko Kraljičak ugyancsak elismerő szavakkal illette eddigi munkájukat, és Eszék-Baranya megye támogatásáról biztosította a szervezetet.
De Blasio Antonio az identitás megőrzésének fontosságáról beszélt, amely a kisebbségi szervezetek fő feladata. Megjegyezte, a pélmonostori HDMK-alapszervezet munkája nemcsak erről szól, hanem a közösségépítésről is.
Pirityiné Szabó Judit először átadta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözletét. Beszédében az alapszervezet megalapításának időszakára tekintett vissza, amely a békés reintegráció után hasonlóan nehéz időszak volt, mint a HMDK országos szervezete megalakulásának ideje. „Úgy gondolom, hogy mind az országos, mind a pélmonostori szervezet megalapítóit az a töretlen hit, bizalom és remény vezérelte a szervezet megalapításához, amely a magyar közösség megmaradása szempontjából mindannyiunk számára rendkívül fontos.” Rámutatott, a jövőbe vetett hit eredményezte az alapszervezet gazdag tevékenységét, amelyhez szívből garatulált.
Végül Jankovics Róbert köszönte meg a felszólalóknak az elismerő szavakat és Pélmonostor városnak az együttműködést.
A rendezvényt Szicsajmov Róbert és Fehér János szavalatai, a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület népi tánccsoportja két tagjának a bemutatott koreográfiája tették még színvonalasabbá.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA