A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Új alkotmányra kell alapoznunk a jövőt – Kelemen Hunor államelnök-jelölt kampányértékelő sajtótájékoztatója Kolozsváron
MÁÉRT - 2014. október 30., csütörtök 15:38

„Jövőbeli terveink megvalósításához új alkotmányra van szükségünk. Egy olyan alaptörvényre, amely tartalmazza mindazokat a huszonegyedik századi elvárásokat, amelyek nélkül nehéz egy erős országot, egy tiszteleten és bizalmon alapuló társadalmat építeni. Erre kell felkészítetnünk a hazai társadalmat a következő időszakban” – jelentette ki kampányértékelő sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje október 30-án, csütörtökön, Kolozsváron. Az elmúlt időszak tapasztalatait összegző eseményen ugyanakkor azt is hozzátette: országszerte érdeklődtek az emberek a politikai programjába foglalt célkitűzései iránt, az államelnök-választás tétjéről és következményeiről kérdezték a különböző találkozókon, rendezvényeken. „A november 2-i választás a magyar közösség jövőjéről szól, még akkor is, ha vannak olyanok, akik ezt nem így érzik. A leendő államelnök elképzelései meghatározzák a teljes társadalom állapotát, Romániának ezért konszenzusteremtő, összetartó erőre van szüksége és nem a megosztásra, fölösleges csörtére” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

A forradalom után kidolgozott jelenlegi alkotmány toldozása-foldozása, módosítása, kiegészítése nem vezetett tartós és megfelelő eredményekre – tette hozzá Kelemen Hunor annak az országos szintű prioritásnak a meghatározásához, amely 2007 óta a hazai társadalom legfontosabb törekvése kell, hogy legyen a 2016-os parlamenti választásokat követően.
 
 „A legnagyobb gond az, hogy a ’90-es években létrehozott alaptörvényben az alkotmányozók olyan kitételeket helyeztek el, amelyekkel a következő nemzedékeknek megtiltották azt, hogy gondolkodjanak, bizonyos kérdéseket örökérvényűnek és az örökkévalóságig eldöntöttnek tekint. Ez elfogadhatatlan. Mindemellett, ma már nyugodtan elmondhatjuk azt is, hogy a 2003-ban történt módosítás sokkal több problémát okozott, mint amennyit megoldott” – hangsúlyozta az RMDSZ államelnök-jelöltje, aki szerint az új alkotmánynak tartalmaznia kell azokat az intézményes garanciákat is, amelyek az autonómiára és a regionális identitás megőrzésére vonatkoznak. „Én Romániát úgy képzelem el, mint a régióban, Közép és Dél-kelet Európában meghatározó szerepet betöltő államot. Ez egyben az euro-atlanti elkötelezettség megerősítését is jelenti, az Európai Unión belül pedig a tagállamok középmezőnyébe való felzárkózást a következő évtizedben. Ehhez meg kell tennünk a megfelelő strukturális átalakításokat, az egész országon belül helyre kell állítanunk a bizalmi szintet” – tette hozzá az RMDSZ államelnök-jelöltje, aki azt is hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy Románia helyt tudjon állni a globális versenyben.
 
Kampánya legfontosabb nyereségének az őszinte és nyílt párbeszédet, és az embereket igazán érdeklő témákról kialakult beszélgetéseket tekintette Kelemen Hunor. Azt is elmondta, hogy a választók kérdéseiből számára kiderült, hogy a kommunizmus örökségének felszámolása a társadalom általános törekvése, a bizalom megteremtése pedig szükségszerűség.
 
Az RMDSZ jelöltje hosszú távú tervei között egy olyan új társadalmi szerződést, politikai partnerségi megállapodást is felsorolt, amely a társadalom öt fontos területén – az egészségügy, az oktatás, a nagy infrastrukturális beruházások, a mezőgazdaság és kisebbségi jogok terén – az éppen hatalmon lévők személyétől függetleníti a 15-20 éves időtartamra előretervezett intézkedéseket.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA