A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Nagy változások előtt a szlovákiai magyar cserkészet
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2014. november 24., hétfő 16:06

Udvard. Hamarosan nagy szervezeti megújuláson megy keresztül a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, az idei őszi cserkészvezetői konferencia előadásai is e téma köré csoportosultak. November 21-23-a között az érsekújvári járásbeli Udvardon megrendezett konferenciára több mint 60 felnőtt cserkészvezető érkezett az ország különböző pontjairól.
A szombat délelőtti előadások a nevelésről, valamint az engedelmességről, fegyelemről szóltak. Az első előadáson a cserkészvezetők a nevelés, vezetés és a szórakoztatás egészséges egyensúlyát keresték, majd Kocur Márta és Lépes Lívia vezetésével azt boncolgatták, a mai gyerekek vajon „jó lélekkel és készségesen”, sőt, egyáltalán engedelmeskednek-e az érte felelős vezetőknek. Hosszas előkészítő munka és tesztelési folyamat után a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség hamarosan bevezeti az új nevelési koncepciót, amely a cserkészmódszer segítségével még inkább az önértékelésre és az önfejlesztésre neveli a fiatalokat. A konferencián tartott foglalkozáson az új koncepció alapján készített minta őrsi összejöveteleket (cserkész kiscsoportos foglalkozások) is megtekinthettek a résztvevők. Az új módszertant a következő egy évben minden vezető számára elérhetővé teszik.
A délutáni blokk első előadásában a vezetőképző táborok képzésvezetői beszéltek a táborok felépítéséről, módszertanáról, a résztvevőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni nekik a 2015-ös nyári tanfolyamokkal kapcsolatban is. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jövőre ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, a szervezet vezetősége szükségesnek érzi a szervezeti struktúra megújítását. A folyamat tavaly decemberben indult, a közgyűlés felhatalmazásával egy munkacsoport dolgozott a változtatási terven. A konferencián Kocur László, Gál Erik és Zachar Pál ismertették a résztvevőkkel a legfrissebb munkaverziót. „A jelenlegi, nagy feladatköröket kisebbekre bontva segítenénk elő a jövőben a szervezet hatékony működését. Az új szervezeti struktúra rugalmasabb a mostaninál, egyértelműbbek a feladatkörök, ezzel is szeretnénk vonzóbbá tenni tagjaink számára a feladatvállalást” – közölte Kocur László, a Szövetségi Cserkésztanács elnöke. Ezt követően Csajka Tamás, az Egyesült Államokban élő, kassai származású cserkész a szórványmagyarság cserkészetéről tartott előadást, rámutatva a felvidéki magyarság csökkenésére, az asszimilációra, valamint saját példájukból kiindulva egy megoldási lehetőséget is felvázolt a konferencián résztvevő cserkészeknek. Az előadások zárásaként Csémi Szilárd ügyvezető elnök ismertette a 2015-ös országos rendezvénynaptárt. A nap végén a cserkészek táncházban és borkóstolón kapcsolódhattak ki.
Vasárnap délelőtt a neveléssel, a mozgalom életével foglalkozó Mozgalmi Testület kibővített ülést tartott, melynek központi témája szintén az új szervezeti struktúra és a nevelési koncepció volt. A résztvevők kiscsoportokra bontva egész délelőtt műhelymunkát folytattak egyebek között a taglétszám növeléséről, a nevelési koncepció cserkészcsapatok életébe való beépítéséről, és a nyilvánosság számára hamarosan elérhető alapképzésekről is.
 
szmcs-p

6 csatolt kép
Cserkészvezetői konferencia 3Cserkészvezetői konferencia 2Cserkészvezetői konferencia 1Cserkészvezetői konferencia 6Cserkészvezetői konferencia 5Cserkészvezetői konferencia 4
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA