A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
1989 a Himnusz és a magyarok szabadságát is elhozta
MÁÉRT - 2015. január 23., péntek 14:18

Az 1989-es év hozta el a kultúra és a magyarok szabadságát, ekkor vált a magyarok törvényes himnuszává Kölcsey Ferenc költeménye, és ebben az esztendőben vívták ki szabadságukat a kelet-közép-európai térség népei – mondta Tőkés László csütörtökön Nyíregyházán.
Az MTI szerint az erdélyi európai parlamenti képviselő a magyar kultúra napja alkalmából rendezett, a szabolcs-szatmár-beregi megyeházán megtartott rendezvényen arról beszélt, hogy 1989-től egy olyan kegyelmi idő kezdődött el, amelynek sok-sok ajándékával rendelkezik a magyarság, viszont sok lehetőséget elszalasztott.
„Mindenképpen nagy áldása ennek a történelmi évnek, hogy a berlini fallal együtt a bennünket elválasztó trianoni határfalakat is lebontotta, és újból szabad lett a Himnuszt is énekelnünk” – fogalmazta meg a református lelkész, a Királyhágó-mellék előző püspöke. Tőkés László a megyeháza Bessenyei-termében összegyűlt hallgatóságát emlékeztette rá, hogy számos zaklatásban volt részük az erdélyi magyaroknak, sokszor egy-egy vicc vagy a Himnusz eléneklése miatt hívták be és vádolták meg őket a román hatóságok.
Amikor 1989 decemberében egyik napról a másikra szabaddá vált Kölcsey Ferenc költeményének éneklése, azt szinte leírni és elmondani is lehetetlen – idézte fel a romániai forradalom elindítója. Megemlítette, hogy egyes gyülekezetekben és településeken sokan még hónapokig „óvatoskodtak”, és a kommunista diktatúrák bukása után sem merték elénekelni a magyarok fohászát. Ez az év a határok feletti nemzetegyesítés kezdete is egyben – tette hozzá. Tőkés László azt mondta, hogy ami 1989-ben elkezdődött, azt folytatni kell, „ennek vagyunk részesei a magyar kultúra napján is, ami a nemzeti értékeink ápolásáról, megmentéséről, megőrzéséről és gyarapításáról szól”.
A Kelet-Magyarország tudósítója is idézte a volt református püspököt: „Nyelvében, hitében és kultúrájában él a magyar. Nem mindig tudatosul bennünk nemzeti imádságunk fontossága. Sokak számára megszokottá vált, holott ha kihull az emlékezetünkből, az nagy károkat okoz a közösségi tudatunkban. Voltam olyan iskolai ünnepségen, ahol a több száz gyerek közül csak azok énekelték a Himnuszt, akik Erdélyből települtek át Magyarországra, és jelen voltam olyan egyetemi diplomaosztón, ahol a rektor azt mondta, hallgassuk meg a Himnuszt – miért nem azt mondta, hogy énekeljük el?! De sokszor tapasztalom, hogy a politikai elit is csak ímmel-ámmal énekel, pedig ez az a költemény, amit könyv nélkül, álmunkból felébresztve is el kell tudni mondani. Amikor a diktatúra éveiben Romániában tiltották az éneklését, a hiányából értettük meg, hogy mennyire fontos a számunkra.”
Az eseményen részt vett számos világi és egyházi méltóság, többek közt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, Szabó István és Baracsi Endre, megyei közgyűlési alelnökök, valamint Vinnai Győző, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. A rendezvényen Kulturális örökségünk mentése a Kárpát-medencében címmel előadást tartott Őry László, a szervező Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA