A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
választási rendszert, kiegyensúlyozott helyi költségvetést – Kolozsváron ülésezett az Országos Önkormányzati Tanács
MÁÉRT - 2015. február 1., vasárnap 19:36

A parlamenti és önkormányzati választások törvényének tervezett módosítását, illetve az önkormányzati költségvetéssel kapcsolatos problémákat vitatta meg az Országos Önkormányzati Tanács január 31-én, szombaton, Kolozsváron. Az RMDSZ testületének ülésén Kelemen Hunor szövetségi elnök tájékoztatta a Szövetség önkormányzati tisztségviselőit az államfővel való, múlt héten megszervezett cotroceni-i egyeztetésről.
„Politikai konszenzus körvonalazódott arra vonatkozóan, hogy a választási törvények módosítását már májusban megszavazza a parlament, hiszen ha figyelembe vesszük a Velencei Bizottság ajánlását, akkor legkevesebb egy évvel a soron következő választások előtt ennek a folyamatnak be kell fejeződnie. A magyar képviselet szempontjából pedig nagyon fontos, hogy milyen szabályok szerint kell majd versenybe szállnunk 2016-ban. Mi a vegyes – egyéni választókerületes és pártlistás – rendszert támogatjuk, mert ez biztosítani tudná közösségünk arányos képviseletét”–fogalmazott az ülésen a szövetségi elnök, ugyanakkor azt is elmondta: az RMDSZ nem talál kifogásolnivalót a parlament létszámának csökkentésében sem, hiszen a túlméretezett törvényhozó testület is bizonyítja, a jelenleg hatályos választási törvény nem hatékony. Kelemen Hunor a levélben történő szavazás kapcsán azt mondta: szigorú szabályok mellett, a lehetséges visszaélések kizárásával – például az állandó lakhely, ideiglenes tartózkodási engedély és előzetes regisztráció feltétele mellett – bevezethető ez a módszer, amelyre a legelfogadhatóbb példákat a magyarországi, illetve a lengyel és német gyakorlat szolgáltatja. „A Szövetség több testületében is megvitatjuk majd, hogy milyen választási rendszer alkalmas arra, hogy ne kerüljön veszélybe a magyar képviselet. Az önkormányzati választási törvény kapcsán a kétfordulós rendszer is felmerült, ám a magyarság szempontjából a jelenleg is érvényben lévő egyfordulós a kedvező, ezért ezt nem kell megváltoztatnunk” – tette hozzá Kelemen Hunor.
Az Országos Önkormányzati Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az új költségvetési törvény nem teszi lehetővé a polgármesterek számára azt, hogy fejlesztési prioritásokat állítsanak fel, illetve beütemezhessék, megfelelően előretervezhessék a különböző befektetéseket. A kolozsvári tanácskozáson az is elhangzott, hogy a megváltozott szabályok szerint a jó gazdasági helyzetben lévő városok jelentős összegeket kapnak, a kevésbé előnyös helyzetben lévők pedig egyáltalán nem jutnak forrásokhoz. Ugyanakkor nem a jól gazdálkodó polgármesterek munkáját ösztönzi, hanem azt támogatja, hogy a településgazdák minél rendszertelenebbül költekezzenek, adósságokat halmozzanak fel – állapították meg a Szövetség önkormányzati tisztségviselői, akik szerint a jogszabályt mielőbb módosítani kell.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA