Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
Európa emlékezete - A XX. század történetével foglalkozó intézetek IV. szimpóziuma
Külhoni civil szervezetek - 2015. május 12., kedd 11:49

Európa emlékezete
A XX. század történetével foglalkozó intézetek IV. szimpóziuma
 
Bécs, május 11–13.
 
A második világháború emlékezete hetven évvel a befejezése után. Győztesek, vesztesek, bűnösök, áldozatok, tétlen szemlélők
 
 
Soha többé háborút, soha többé holokausztot, soha többé rasszizmust – szólítanak fel az osztrák fővárosban összegyűlt, a XX. század történetével foglalkozó intézetek képviselői, akik immár negyedik alkalommal találkoznak az évente megrendezésre kerülő Európa emlékezete szimpóziumon. Az eseményen, mely hétfőn vette kezdetét a Bécsi Diplomáciai Akadémián, 27 ország több mint 250 képviselője vesz részt. Az idei alkalom a második világháború emlékezetének lett szentelve, illetve ennek kontextusában olyan fogalmakat vizsgál meg, mint amilyen a győztes, vesztes, bűnös, áldozat, tétlen szemlélő fogalma. A rendezvény az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata kezdeményezéseként valósul meg.
 
 – Nem szabad elfelejtenünk, hogy az emlékeink félrevezetők lehetnek – hangsúlyozta a nyitó előadás alatt Martin Pollack író és fordító. – Még ha nem is áll e mögött semmiféle rossz szándék vagy tudatos törekvés arra, hogy valamit meghamisítsunk vagy elhallgassunk, az emlékezetünk egyes eseményeket eltorzít és kitöröl, másokat pedig egyenesen „kitalál”, megváltoztatva időnként a sorrendiséget is.
 
– Becsap-e bennünket az emlékezetünk? – tette fel a kérdést Krzysztof Zamorski, a krakkói Jagelló Egyetem professzora, sajnálatát kifejezve afölött, hogy még mindig sok politikus, újságíró és külföldi publicista használja a történelmet elferdítő „lengyel haláltáborok” kifejezést a „német náci haláltáborok” kifejezés helyett. – Ezeknek a tévedéseknek sok esetben semmi közük a múlt megmásításához, hanem egész egyszerűen a feledésből fakadnak. – vélekedett prof. Zamorski. – Az a történelmi tér, amelyben a második világháború eseményei játszódtak le, egyre inkább a képzelet tárgyává válik, eltávolodik a valós tapasztalatoktól. Ugyanakkor a több mint 70 évvel ezelőtti eseményekben könnyedén felismerjük a mai határok és politikai megosztottságok forrásait.
 
Prof. Stefan Karner, az osztrák Háborúk Következményeit Kutató Ludwig Boltzmann Intézet igazgatója megjegyezte: – Amikor a második világháborúra emlékezünk, különösen az áldozatok és azok jutnak eszünkbe, akik szembeszálltak a totalitárius rezsimekkel. Azokra a hősökre emlékezünk, akik ennek a földnek a sója voltak – ők jelentik számunkra az alapot, a totalitarizmus antitézisét.
 
Az 1939–1945 közötti események emlékezetéről szóló vitában nincs hiány a jelenre való hivatkozásokból sem. Prof. Jan Rydel, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatát Irányító Bizottság elnöke, ekképp szólalt fel: – A 70 évvel ezelőtt meghatározott világrend a végét járja. Lehetséges, hogy itt, a Duna mentén ezek a rezgések nem annyira érzékelhetők, mint Tallinnban, Rigában, Varsóban, Krakkóban, Przemyślben és Bukarestben. Lembergben és Csernovicben viszont hallani a távolból a tüzérségi fegyverek dörgését.
 
A történészek, valamint a XX. század történetével foglalkozó intézetek és szervezetek képviselői szerdáig olyan előadásokon, vitákon és műhelyfoglalkozásokon vesznek részt, melyek mai nézőpontból tekintenek a második világháború emlékezetére.
 
A szimpózium mai napját Ausztria államfője, dr. Heinz Fischer beszéde nyitotta meg, aki az esemény tiszteletbeli védnökségét látja el. Szintén ma, a művészetben megjelenített második világháború értelmezéseinek és képeinek szentelt panelben Anda Rottenberg lengyel kritikus és művészettörténész tart előadást.

Az Európa emlékezete szimpózium sorozat 2012 szeptemberében vette kezdetét Gdańskban. A következő alkalmaknak Berlin és Prága adott otthont.

További információ és az esemény részletes programja a www.europeanremembrance.enrs.eu címen érhető el.



Az Európa emlékezete szimpózium szervezője:
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
 
Közreműködők:
 
A SED-diktatúrát Feldolgozó Szövetségi Alapítvány
Európai Szolidaritás Központ
A Háborúk Következményeit Kutató Ludwig Boltzmann Intézet 
Emlékmű Európa Meggyilkolt Zsidóiért Alapítvány
 
A szimpózium partnerei:
A Németek Kultúrája és Történelme Közép- és Kelet-Európában Szövetségi Intézet
Bécsi Diplomáciai Akadémia
Magyar Tudományos Akadémia
Humántudományi Intézet (IWM)


Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) egy olyan nemzetközi vállalkozás, melynek célja a XX. századi Európa történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra, továbbá biztosítani hivatott a múltra való emlékezés lehetőségét. A Hálózat tagjai: Németország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Ausztria és Csehország.

1 csatolt kép
Peter Haslinger, Martin Pollack és Krzysztof Zamorski a szimpóziumon
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.