Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Alapítvány
„Mementó” – animációs film a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjára
Külhoni civil szervezetek - 2016. január 20., szerda 12:45

Január 27-e, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója alkalmából az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata a Wannsee-i Konferencia Házával együttműködve bemutatja a „Mementó” című animációs kisfilmet, amelyet Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész rendezett. A szervezők internetes oldalán megtekinthető filmet több európai televíziós csatorna is sugározni fogja.
 
A félperces, szénrajzokra támaszkodó filmetűd az emberiség történetének egyik legtragikusabb eseményét idézi fel.  „Az emberi természet eltorzulásával állunk szemben, amelyre az általunk ismert kutatások, az áldozatok számának megállapítása és az események pontos leírása ellenére sem találunk választ” – mondta Szilágyi Varga Zoltán a Holokauszt tragédiájáról. A film az európaiak által könnyen felismerhető szimbólumokra épül: marhavagonokra, vonatsínekre, papírdarabokra, elhagyott lakásokra – ám mindezt egy gyermek szemszögéből mutatja be, egyszerre támasztva kétségeket a tragédia megértésének lehetőségével szemben, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy e tragédia emlékezete megőrződjön.
 
2005-ben az ENSZ Közgyűlése azért hozta létre a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapját, hogy az eljövendő nemzedékeket érzékennyé tegye a Holokauszt tragédiája iránt, és ily módon megelőzze a jövőbeni népirtásokat. Az emléknap január 27-ére, az auschwitz-birkenaui német náci koncentrációs tábor felszabadításának napjára esik. E táborban legkevesebb egymillió magyar, lengyel, francia, cseh, szlovák, görög és más származású zsidót, valamint körülbelül százhúszezer más foglyot (lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és másokat) semmisítettek meg. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata be kíván kapcsolódni abba a munkába, amelynek célja, hogy a Holokauszt emlékezetét és tapasztalatait e napon a társadalmi tudat számára felidézze.
 
„Olyan időszakban élünk, amikor a Holokauszt szemtanúinak nemzedéke lassan eltávozik közülünk. Különösen fontos, hogy ezen események emlékezetét és az azokról való tudást átadjuk a következő generációknak” – fogalmazott Rafał Rogulski, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Intézetének igazgatója. „Reméljük, hogy a Mementó, amely mindenekelőtt az érzelmeinkre gyakorol hatást, inspirációul szolgál majd a történelmünkről és annak társadalmainkra gyakorolt hatásáról való gondolkodáshoz.
 
A kampány partnerintézményei közé tartozik többek között az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, a berlini Alapítvány Európa Meggyilkolt Zsidóinak Emlékművéért, a varsói Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (POLIN) és a Kelet-Európai Német Kulturális és Történeti Szövetségi Intézet.
 
A Mementó magyar nyelvű változata az alábbi linkre kattintva érhető el:
http://youtu.be/sQJZ0cxolv4
A nemzetközi kampány Facebook-oldala az alábbi cím alatt található:

www.facebook.com/events/127852207593684
 
A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjáról és a Mementó című filmről további információ az alábbi honlapon található:

www.enrs.eu/january27

 
„Mementó” (2016, 36 mp)
Rendező: Szilágyi Varga Zoltán
Producer: Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata, Wannsee-i Konferencia Háza
Gyártó: Rózus Film
Támogatók: Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma, a Német Szövetségi Kormány Kulturális és Médiaügyekért Felelős Megbízottja, Nord-Ost Institut
Partnerek: Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, Alapítvány a Meggyilkolt Európai Zsidók Emlékművéért, POLIN Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma, Kelet-Európai Német Kulturális és Történeti Szövetségi Intézet
 
Médiakapcsolat:
Małgorzata Feusette-Czyżewska
+48 508 681 806, +48 22 891 25 08

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.