Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A Minority SafePack már lebontott egy falat, de a munka oroszlánrésze most jön – pénteken startol az aláírásgyűjtési kampány
MÁÉRT - 2017. május 19., péntek 06:31

A Minority SafePack kezdeményezés történelmi sikert ért el azzal, hogy ez az első olyan európai polgári kezdeményezés, amely pert nyert az Európai Bizottság (EB) ellen, de még csak az út elején vagyunk – vezette fel Vincze Loránt a Hit the Road című, a Minority SafePack aláírásgyűjtési kampányát előkészítő panelbeszélgetésen a FUEN Kolozsváron zajló kongresszusán. „Járatlan úton indultunk el, és egy falat is sikerült lebontani azáltal, hogy az Európai Bizottsággal kompromisszumra jutottunk, és a kezdeményezés eredeti 11 pontjából 9-et elfogadott” – fogalmazott. A FUEN elnöke szerint most kezdődik a munka oroszlánrésze, hiszen egymillió aláírást kell összegyűjteniük egy éven belül az MSPI támogatására, és eközben új szövetségeseket is találniuk kell az ügy támogatására.
Európában megváltozott a hangulat, amióta a Minority SafePack kezdeményezést benyújtottuk 2013-ban – mondta el bizakodó hangvételű felszólalásában a kezdeményező bizottság vezetője, Hans Heinrich Hansen. A FUEN korábbi elnöke erre példaként az idei találkozójukat hozta fel az EB-vel, amelyen egyértelművé vált, hogy megváltozott a Bizottság hozzáállása, és párbeszédre törekszik, meg akarja hallgatni az európai polgárokat. Szintén a pozitív változás jeleként értelmezte, hogy az EP elnöke, Antonio Tajani kisebbségi ügyekért felelős tanácsadót nevezett ki a dél-tiroli Marcus Warasin személyében, aki személyesen vett részt a FUEN két hete lezajlott brüsszeli konferenciáján – amelynek egyébként maga az EP-elnök volt a fővédnöke.
„Az MSPI egy olyan eszköz, amellyel felhívhatjuk a figyelmet az Európában tapasztalható jogi egyenlőtlenségekre. Nemcsak a kisebbségekért küzdünk, hanem a szubszidiaritás elvének érvényesüléséért is” – fogalmazott Hansen. Hozzátette: dániai németként ő olyan régióból származik, ahol már teljesült a kisebbségek legtöbb kívánságát, de az MSPI számukra is ugyanolyan fontos, mert hisznek az európai szintű szolidaritásban, és a párbeszédben, amelyben a kisebbségeknek egyenlő feleknek kell lenniük a többséggel. „Nem lennénk itt, ha nem lennénk tisztában vele, mennyire fontos az, amiért harcolunk” – mondta a kezdeményező bizottság elnöke.
Európai uniós szinten mindenképp változások lesznek, a kérdés az, hogy a 60 millió őshonos kisebbségi polgár képes lesz-e a megkezdett lobbit fenntartani. Hogy akkor, amikor hozzányúlnak a szerződéshez, az uniós hatásköröket úgy terjesszék ki, hogy polgárközpontú legyen, nekünk, őshonos kisebbségeknek pedig szavunk legyen – véli Kelemen Hunor. A Minority SafePacket jó megoldásnak, európai megoldásnak nevezte.
Az RMDSZ elnöke szerint nagyon fontos, hogy már az első pillanatoktól sikerült megerősíteni a szolidaritást a kisebbségi közösségek között, ez tette igazán sikeressé az európai polgári kezdeményezést. „Hittünk abban, hogy igazunk van, hogy az EU-nak előbb vagy utóbb nyitnia kell, hogy kell egy olyan szabályozás, egy olyan direktíva, amely az uniós tagállamok közötti különbségeket megoldja. A következőkben kitartásra lesz szükség, és még több partnerre” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.
Mint rámutatott: miután az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezést, a román kormány a Bizottság oldalán szállt be a perbe. Az akkor miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor ennek következményeként lépett ki a kormányból.  „Az elvekhez ragaszkodni kell. Akkor is hittem abban, amiben ma is hiszek: a jó oldalon állunk, a többségi társadalomtól nem akarunk elvenni semmit” – tette hozzá.
Kelemen Hunor szerint óriási feladat és munka az egymillió aláírás összegyűjtése, az RMDSZ ebből 250 ezret vállal el: „ha közösen tervezünk, ha a munkát jól előkészítjük, nem lesz gond. Ha az üzeneteinket őszintén és tisztán megfogalmazzuk, és nem zárkózunk el a többségi társadalomtól, sikerülni fog. Nekünk a következő hónapokban partnereket kell keresnünk a civil társadalomban, a közvélemény-formálókban, de a tagállamok szintjén is.”
Az MSPI strasbourgi perében a kezdeményező bizottságot képviselő Thomas Hieber ügyvéd úgy vélekedett, komoly, átfogó csomagot készített elő a FUEN az európai kisebbségek védelmére. „Számomra a MSPI nem jogi kérdéseket vetett fel, hanem politikaiakat, és ez a politikai akarat megmutatkozott az ügy kapcsán. A Bizottságnak állást kell foglalnia és törvényjavaslatokba kell majd öntetnie ezen javaslatokat, mindez bő egy év múlva várható” – közölte a szakember.
A beszélgetés során számos küldött szólalt fel, hogy saját közösségének vállalásait közölje, illetve hogy javaslatokat tegyen az aláírásgyűjtés sikeres lebonyolítása érdekében. Az Európai Unió minden régiójából jelezték, hogy aktívan részt vesznek a petíció sikerre vitelében, illetve EU-n kívüli országok kisebbségei is támogatásukról biztosították a kezdeményezést.
A FUEN az európai őshonos nemzetiségek legnagyobb ernyőszervezete, amely 100 millió kisebbséghez tartozó európai polgárt képvisel. A 62. FUEN Kongresszus május 17-21. között zajlik Kolozsváron, a Grand Hotel Napocában, 50 tagszervezet képviselői, összesen több mint 300 küldött és meghívott, több mint 50 újságíró jelenlétében. A kongresszus házigazdája a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.