Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Csép Éva Andrea: a jól működő gyakorlatok mentén kell összhangba hoznunk Románia törvénytárát az Isztambuli Egyezménnyel
MÁÉRT - 2017. június 16., péntek 15:23

„Sajnos, Romániában a nők ellen elkövetett erőszak még mindig tabutémának számít, társadalmunkban nem beszélünk róla, vagy ha igen, akkor is csak suttogva, hogy ne hallja meg más, ne tudja meg a világ. Ezen változtatnunk kell, mentalitásváltásra van szükség, hiszen a személyes problémákon túl a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetek nem minősülhetnek magánügynek. Az államnak komoly szerepet kell vállalnia a védelem biztosításban, ez csak akkor lehetséges, ha hatékony törvénykeret mentén jár el ezekben az esetekben, azonban ehhez hatékony jogszabályokat kell kidolgoznunk” – mutatott rá Csép Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője ma délelőtt Marosvásárhelyen. A törvényhozó elmondta, hogy a héten Bukarestben Biró Rozália kezdeményezésére szervezte meg Románia Parlamentjének külügyi bizottsága, az Interparlamentáris Unió, a Global Rights for Women és a Vital Voices a Tegyük hatékonyabbá a nők elleni erőszak felszámolását szolgáló törvényeket című konferenciát, amelyen modul-vezetőként arról beszélt, hogy milyen törvénymódosításokra van szüksége Romániának ahhoz, hogy hatékonyabbá tegye a nők védelmét szolgáló törvényes keretet. A konferencián a más országok által már használatos és jól működő gyakorlatokat ismertették a jelenlévők,  hogy miként próbálják jogszabályokkal megfékezni, és visszaszorítani a nők ellen elkövetett erőszakot. A Maros megyei törvényhozó elmondta, hogy az RMDSZ Nőszervezete NEEEM kampánya is ezt a célt szolgálja, továbbá a szervezet törvénymódosító csomagot dolgoz ki az Isztambuli Egyezmény gyakorlatba ültetésére abból a célból, hogy Romániában is visszaszorítsák a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedeteket, hiszen jobban kell teljesítenie az országnak a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem terén, míg az Európai Unióban 4 nőből 1, Romániában 3 nőből 1 válik áldozattá.
„Az egyik leghatékonyabb modellnek a bécsi modell mutatkozott, amelyet egy civil szervezet indított 2012-ben az isztambuli egyezmény mintájára. A civil szervezet legelső stratégiai lépése a rendőrökkel, valamint a bírósági szakemberekkel való képzés elindítása, amely nemcsak érzékenyebbé, informáltabbá tette a szakembereket, hanem bemutatta az isztambuli egyezmény gyakorlatba ültetésének lépéseit is. A képzések mellett a szervezet felvállalja a gyakorlatba ültetés monitorizálását is, amelynek egyik legnagyobb hozadéka az együttműködés megszilárdítása civil szervezetek és döntéshozók között” – ismertette Csép Éva Andrea képviselő, majd hozzátette: az isztambuli egyezményhez csatlakozva Romániának is módosításokat kellett eszközölnie törvénytárában, amelyek célja az erőszak megelőzése és az áldozatok védelme. „Az illetékes romániai intézmények csak akkor tudnak hatékonynak lenni, és az egyezményben foglaltakat gyakorlatba ültetni, ha összhangban dolgoznak. 2017 második fele abban fog segíteni, hogy széleskörű tájékoztató kampányokat szervezzenek, illetve Romániában átvilágítsák azt, hogy miként is működik gyakorlatban az isztambuli egyezmény törvénybe emelése. Nem elegendő ratifikálni egy keretegyezményt, következetességre van szükség ezen a téren minden intézmény részéről. Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetnünk a prevencióra, ezt első sorban nevelés terén kell kezdenünk. Hozzánk hasonlóan a konferencián a namibíai képviselőnő is erre fektette a hangsúlyt. A nők ellen, családban elkövetett erőszak nem lehet magánügy, éppen ezért társadalmi összefogásra van szükség annak a védőhálónak a megteremtése érdekében, amely segít az érintetteknek kiszakadni az erőszakos környezetből, és támogatja őket abban, hogy egy kiegyensúlyozott életet élhessenek” – fogalmazott Csép Éva Andrea képviselő.
„Meg kell tanítanunk a nőket arra, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük ezekben az esetekben, milyen programok és alternatívák állnak rendelkezésükre. Ezért is fontos 2017, amelyet a Nőkkel Szembeni Erőszak Elleni Küzdelem Évének nyilvánítottak, így az EU-s tagállamok sokkal nagyobb figyelmet fordíthatnak erre az égető problémára, ami ezen a konferencián közös asztal mellett most már gyakorlatban, szakemberek szintjén meg is történt” – taglalta Csép Andrea, a parlament alsóháza munkaügyi és szociális bizottságának titkára.
A Szövetség Maros megyei törvényhozója elmondta, a három napos konferencián elhangzottak olyan követendő és gyakorlatba ültetendő modellek, amelyek Romániában is azonnal alkalmazhatók. A konferencián részt vettek a parlamenti képviselők mellett civil szervezetek vezetői, rendőrök 13 különböző ország küldöttjeiként. A konferencián részt vettek az Amerikai Egyesült Államoktól, Monacón keresztül namíbiai politikusok és parlamenti képviselők megtárgyalva azokat a legsürgősebb lépéseket, amelyeket meg kell tenni annak érdekében, hogy Romániában, valamint Közép- és Kelet- Európa országaiban felszámolják az erőszakot.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.