Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az utolsó simításokat végzik a laskói iskola tornacsarnokán
MÁÉRT - 2018. január 11., csütörtök 12:56

Harminchét év várakozás után végre van a Laskói Általános Iskolának is tornaterme. Az építkezés már egy ideje befejeződött, csak a tornaszereket és a működési engedélyt kell kivárni, és máris birtokukba vehetik a diákok. Az építkezésről és az iskolában folyó munkáról Kovacsevity Anna igazgatónőt kérdeztük.
 
A Laskói Általános Iskola jelenlegi épületét 1981-ben adták át, azonban tornatermet akkor nem építettek hozzá, ami a későbbiekben folyamatosan gondot okozott. A testnevelési órákat télen csak egy zsibongónak nevezett, multifunkcionális teremben tudták megtartani, ami ebédlőként és alkalmanként díszteremként is funkcionált. Ez a terem szakmai szempontból elfogadhatatlan, sőt egészségügyi szempontból és kifogásolható. Éppen ezért a laskói tornateremért az iskola vezetése hosszú éveken át harcolt. Az építkezések végül a HMDK hathatós közbenjárásának köszönhetően 2016 márciusában kezdődhettek meg.
 - Nagyon örülünk, hogy ennyi idő után végre karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy diákjaink birtokba vegyék az új tornatermet. Az épület már kész, csak a használati engedélyt várjuk, amit a napokban esedékes műszaki ellenőrzések után kapunk meg, ezután már csak a tornaszerek megérkezését kell kivárnunk, és becsléseink szerint tavasszal sor kerülhet majd a hivatalos átadóra is -  mondta lapuknak Kovacsevity Anna igazgatónő, aki hozzátette  azt is, hogy a tornatermet úgy alakították ki, hogy kispályás focimeccsekre, kézi- és kosárlabda-mérkőzésekre is alkalmas legyen.
 
Mozgalmas félévet tudhat maga mögött az iskola
A Laskói Általános Iskolát különböző programokkal, fejlesztésekkel próbálják vonzóbbá tenni a diákok számára.
Az intézményvezető hálás a HMDK támogatásának, közbenjárásának, amelynek köszönhetően megépült a tornacsarnok, és azért, hogy továbbra is erkölcsileg és anyagilag is támogatja az iskolában folyó minőségi oktatást. Itt, többek között, az előző tanévben ingyenes magyar tankönyveket említette, valamint, mint mondta, hatalmas segítség volt a múlt félévben az is, hogy két hónapig teljesen ingyen étkezhetett minden gyerek az iskolában Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk jóvoltából.
Az intézmény vezetése és tanáraik igyekeztek most is minden lehetőséget megragadni, hogy a diákjaik eljuthassanak különböző versenyekre, szemlékre, színházba, kirándulásokra. Ennek köszönhetően programból az őszi félév során sem volt hiány. Kovacsevity Anna igazgatónő kérdésünkre elmondta, hogy a diákok több színházi előadást is megtekinthettek Eszéken, illetve Pécsett, a nyolcadikos diákok pedig kétnapos kiránduláson voltak Vukováron. Az iskola továbbá a „Magyarok kenyere” program révén lisztadományban részesült, ezenkívül vendégül látták az „Arany-buszt” is. Az intézmény tanulói méltóképpen kivették a részüket a laskói falunapi rendezvényből is. Néptáncegyüttesük tagjai tanórán kívüli tevékenységként szinte valamennyien részt vesznek a laskói, várdaróci és kopácsi kultúregyesületek tánccsoportjának a munkájában. Az idén is nagy sikert arattak a falunapi rendezvényeken. A vásáron megjelenő osztályoknak sikerült szépen gyarapítaniuk az osztálypénzt a sütemények és a kézműves tárgyak árusításával. Az igazgatónő kiemelte, hogy a Bellyei járás ebben a tanévben is 500 kúnával jutalmazta meg a legjobb tanulmányi eredményt elért tanulókat, ezúttal két nyolcadikost, Sándor Krisztinát és Olajos Gerdát. Az elmúlt időszakban elért eredmények és az elismerések is azt mutatják, hogy a laskói iskola méltó hírnevéhez és közel félévezredes múltjához.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.