Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Lezárult az RMDSZ tankönyvíró pályázata: 44 pályamunkából 40 teljesítette az elvárásokat
MÁÉRT - 2018. március 12., hétfő 15:28

44 pályamunka érkezett az RMDSZ januárban meghirdetett tankönyvíró pályázatára. Ebből 40 teljesítette az elvárásokat – adja hírül a Szövetség hétfői közleménye.
Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök rámutatott: a kiírás célja olyan pedagógusok támogatása volt, akik korábban tankönyveket terveztek, írtak és szerkesztettek, vagy éppen kialakították az illusztrációkkal kapcsolatos koncepciót. Azt követően, hogy a tankönyvek ügyét az új jogszabályok szerint egy állami kiadónak kellett átvennie, megfelelő támogatás nélkül maradtak a korábban munkához látott szerzők és illusztrátorok. Ezért indította el a Szövetség tankönyv írói pályázatát – részletezte az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.
A Szövetség prioritásként kezeli a magyar oktatás ügyét – a tankönyvírók ösztönzése azért volt fontos, hogy versenyképes tankönyvekből tanulhassanak a magyar diákok. A kiírás elsőtől egészen ötödik osztályig olyan a tankönyvek megszerkesztését ösztönözte, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakhoz kapcsolódnak. Ilyen például a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, zene és hasonlók. A tantárgyreform a következő tanévtől a hatodik osztályt is eléri, így jövőtől már nemcsak a sajátos tantárgyak tankönyveit támogatja a Szövetség pályázata, minden más tárgy tankönyvét is.
Bár egyes tantárgyakra nem érkezett pályázat, a benyújtott tervezetek lefedik elsőtől hatodik osztályig a tárgyak nagy részét: magyar anyanyelvi kommunikáció, román nyelv és kommunikáció elemi oktatásban, zenei nevelés, zene és mozgás, római katolikus vallás, unitárius vallás, fizika, magyar kisebbség története, társadalmi nevelés, román nyelv és irodalom.
A pályamunkákon mintegy 196 személy dolgozott összesen, nagyrészük pedagógus: szerzők, illusztrátorok, technikai szerkesztők. Egy tankönyv esetében a maximális pályázati keret 7000 lej volt. A szerzők véglegesítik ezeket a tankönyveket és a jogszabály értelmében tovább pályáznak a minisztériumi kiírásra.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.